Zingende hond van Nieuw-Guinea

De Zingende hond van Nieuw-Guinea of de New Guinea Singing Dog is vrijwel uitgestorven. Hij komt nog voor in het wild en lijkt op een Dingo. Deze kleine vos kan zó melodieus huilen dat het op zingen lijkt. Hoewel deze zingende hond prachtig is om te zien, is het niet verstandig dit ras aan te schaffen als huisdier: een wild dier hoort nu eenmaal niet thuis op de bank.

Hij heeft een vosachtige uitstraling en staan bekend om hun unieke stemgeluid. Ze zijn uiterst wendbaar en hebben de mogelijkheid om te klimmen en springen als een kat. Dit ras is goed uitgebalanceerd, winterhard, gracieus en alert. Ze kunnen niet goed bij gezinnen met kinderen, honden of andere huisdieren.

In de 19e eeuw beschreven reizigers het verschil in populariteit van de honden die ze aantroffen in dorpen in Nieuw-Gunea. Soms werden ze als huisdier gehouden, soms misbruikt. Tegen het begin van de 20e eeuw was de oorspronkelijke hond van het laagland van Nieuw-Gunea door kruisingen met geïmporteerde honden bijna volkomen uitgestorven.

In de jaren 50 werden echter twee honden van zuiver ras gevangen in de afgelegen Lavanni Valei in de zuidelijke hooglanden. In de jaren 70 werd een ander gevangen in de Iran Jaya’s Eipomal Vallei in Indonesië. Dit onstuimige ras jankt op een unieke, zangerige, klagelijke manier.

 

 

 

 

Komt uit: Nieuw-Gunea.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 8 – 10 kg
Kleur: verschillende tinten rood met witte vlekken
Vacht: Kort
Levensverwachting: 10 – 12 jaar
Aard: Gezelschapshond.