Yorkshire Terrier

Onder het sierlijke en weelderige uiterlijk van de Yorkshire Terrier gaat een echte Terrier schuil. Deze robuust gebouwde hond zal nooit een wandeling door een bos of park afslaan en laat zich niet verdringen door een grote hond. Hij scharrelt het liefst met een onvermoeibare draf nieuwsgierig achter zijn soortgenoten aan. Bij een en ander moet niet worden vergeten dat deze hond afstamt van stoere Terriers die naam hebben gemaakt door het doden van ratten en weerbaar roofwild. Als de Yorkie op zijn wandeling een muis ontmoet, zal dat ongelukkige diertje er hoogst waarschijnlijk het leven bij inschieten. De Yorkshire Terrier heeft namelijk niets van de vaardigheden van zijn voorouders ingeleverd en is heel wat steviger en vooral slimmer dan zijn overdadige vacht doet vermoeden.

Het is een hond met enorm veel pit, die het echter ontbreekt aan de middelen om zich in deze tak van de kynologie door te zetten. De Yorkshire Terrier mag gerust worden gewaardeerd om wat hij is -een kleine gezelschapshond met de levendigheid en intelligentie van een Terrier- maar ook met alle aanhankelijkheid die daarbij hoort. Hij doet dolgraag spelletjes met de kinderen, maar die moeten hem dan wel respecteren en niet aan zijn vacht of oren trekken. Deze hond laat beslist niet met zich sollen, iets dat hij laat merken ook, desnoods met zijn tanden. In huis geeft hij zich graag over aan de knusheid en het contact met het gezin. Voor een naar aard en gedrag toch wel fel hondje, is hij tot een opvallende tederheid in staat.

Als kinderen de hond niet als speelgoed zien en het dier in zijn waarde kunnen laten, zorgt de hond in de buurt van kinderen voor geen enkel probleem. Sommige exemplaten kunnen zich wat overmoedig gedragen ten opzichte van andere honden, maar met katten en andere huisdieren kunnen ze prima opschieten. Vreemden worden altijd aangekondigd.

Hij is moedig, schrander, levendig, sportief.
De Yorkshire Terrier is een redelijk snelle leerling. Wanneer je consequent bent en de lessen op een positieve en voor de hond leuke en afwisselende manier brengt, zal hij al snel leren luisteren.

Je moet de Yorkshire elke dag intensief kammen en borstelen. Heb je geen tijd of zin dit karweitje dagelijks te doen, laat de vacht dan bij een trimsalon wat korter knippen. De haren worden in de regel voor de ogen weggehouden met een elastiekje of strikje. De vacht van showhonden wordt meestal beschermd door deze in papilotten te draaien. Kijk de oren regelmatig na en verwijder losse haren uit te gehoorgang.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 2 – 3,5 kg
Kleur: Blauw en tan, zwart en goud, zwart en tan, Blauw en goud.
Vacht: Zijdeachtige structuur, volkomen recht (niet golvend)
Levensverwachting: 14 jaar
Aard: Moedig, schrander, levendig, sportief.