Xoloitzcuintle

Mexicaanse Naakthond

Komt uit:Mexico
Ontstaan in:Onbekend
Gewicht:9 – 14 kg
Dwerg: 6 – 10 kg
Toy 4 – 8 kg
Kleur:Oranje, zwart, lichtgrijs
Vacht:Afwezig, behalve soms een bosje haar op de schedel en aan de staartpunt
Levensverwachting:12 – 15 jaar
Aard:Levendig, aanhalig, intelligent, gehoorzaam

De Xoloitzcuintle is er in drie varianten: de Xoloitzcuintle, de DwergXoloitzcuintle en de ToyXoloitzcuintle.

Haarloze honden komen of kwamen in alle delen van de wereld voor. Ze zijn gewoonlijk afkomstig uit tropische of subtropische gebieden. In Mexico komen haarloze honden al honderden jaren voor. Het ras werd genoemd naar de god Xolotl, aan wie de honden werden geofferd om te worden gegeten in verband met religieuze ceremonien.

De Mexicaanse Naakthond is een echte vegetarier, en hij heeft geen normale premolaren. Een ander bijzonder kenmerk is dat zijn lichaamstemperatuur hoger is dan die van andere honden, ca. 40 graden Celsius. Het ras komt buiten het land van herkomst bijzonder weinig voor en wordt in ons deel van de wereld als een rariteit beschouwd.

Deze opvallende honden gaan in de regel goed om met soortgenoten en alle andere huisdieren en kinderen. De Mexicaanse Naakthond is niet moeilijk op te voeden.

Dat de Mexicaanse Naakthond geen vacht heeft, betekent niet dat je zijn huid niet goed hoeft te verzorgen! In eerste instantie moet je de huid zo goed mogelijk tegen de zon beschermen, anders kan deze verbranden.

Eigenaren scrubben de huid regelmatig (met een voor mensen bestemde scrubcrème) om de dode huidcellen te verwijderen en de huid zacht te houden. Het belangrijkste is dat de huid veerkrachtig en egaal blijft en tegen uitdroging beschermd wordt. Met een goede lotion of crème gaat dit uitstekend. Soms wordt de huid met olie ingewreven.