Soft-Coated Wheaten Terrier of Irish Soft-Coated Wheaten Terrier

De Soft Coated Wheaten Terrier of Irish Soft-Coated Wheaten Terrier bestaat in het land van oor-sprong (Ierland) al langer dan tweehonderd jaar. Het is niet helemaal duidelijk hoe het ras precies tot stand is gekomen, maar men gaat er van uit dat het de oudste is van de inheemse Ierse Terriers. Misschien stamt hij af van de oude Black and Tan Terrier, de Ierse Terrier en de Kerry Blue Terrier. Volgens een legende zouden de voorvaderen van de Wheaten echter honden zijn, die bij het zinken van de Spaanse Armada ( vloot ) voor de kust van Ierland, zich al zwemmend konden redden en op die manier in Ierland verzeild raakten. Deze intelligente honden waren in Ierland de honden van de arme boeren en dus manusjes van alles op de Ierse boerderijen.

Men selecteerde op kracht en gezondheid, want de Wheaten moest het vaak harde en ruige werk aankunnen. Ze maakten korte metten met ongedierte zoals ratten, maar jaagden ook op dassen. Ook konden ze veedrijven en de boerderij bewaken. Hun lange vacht beschermt hen tegen slecht weer. De rasnaam verwijst naar de kleur van de vacht, die lijkt op rijpe tarwe. Qua vacht zijn ze eigenlijk een eigenaardigheid in de familie van de Terriers. Pas in 1937 werd het ras officieel erkend en kreeg het de naam Soft Coated Wheaten Terrier. In 1994 is aan deze naam “Irish” toegevoegd. De (Irish) Soft Coated Wheatens zijn spontaan, vrolijk en energiek. Ze hebben vrij veel beweging nodig.

Irish Soft Coated Wheaten Terriers zijn over het algemeen lief voor kinderen en ook met andere honden kunnen ze redelijk goed overweg. Als je de honden al op jonge leeftijd socialiseert, zullen ze ook met katten in de regel voor weinig problemen zorgen

Hij is energiek, kameraadschappelijk, sportief, waakzaam.
Zoals voor alle andere honden geldt, zal ook een Wheaten goed het verschil moeten leren tussen wat wel en niet mag. Omdat ze vrij intelligent zijn, zullen ze over het algemeen al snel begrijpen wat er van ze verwacht wordt. Deze honden hebben een eerlijk karakter en moeten overeenkomstig behandeld worden.

Deze Terrier wordt over het algemeen in model geknipt, waarbij het garnituur, het haar op de poten en de vacht onderaan de hals, borst en buik wat langer wordt gelaten. In voor- en najaar heeft de hond geen ruiperiode, maar zo nu en dan moet je wel de losse haren uit de vacht kammen. Een goed verzorgd exemplaar verliest in huis erg weinig haar.

Komt uit: Ierland.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 23 – 27 kg
Kleur: Tarwe.
Vacht: Overvloedig, zacht en zijdeachtig gegolfd of grof gekruld.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Energiek, kameraadschappelijk, sportief, waakzaam.