Wetterhoun

De Wetterhoun wordt gekenmerkt door een zeer typisch gedrag. Hij is bijzonder eigenzinnig, handelt op eigen gezag en is voor niemand bang. Dergelijke eigenschappen verwacht men niet direct bij een jachthond, zeker niet als daarbij aan algemeen verspreide of meer populaire jachthonden wordt gedacht. Eigenzinnigheid komt echter bij meer jachthonden voor die zelfstandig moeten kunnen werken, en bij diverse rassen kan ook regelmatig waaksheid worden gesignaleerd. Maar dat de Wetterhoun als waakhond tevens aanvalt, voert een stap verder. Dit gedrag is mogelijk veroorzaakt door de selectie op felheid die hij in de traditionele strijd met de otter aan de dag moest leggen. In de standaard wordt deze hond als grimmig omschreven. Zijn liefhebbers ervaren dat echter anders en spreken liever van een grimmig uiterlijk.

Net zoals de Stabijhoun heeft de Wetterhoun een sterk op ongedierte en roofwild ontwikkelde neus. De Stabij kan een mol onder de grond lokaliseren, maar de Wetterhoun doet zeker niet voor hem onder. Dit ras is dan ook gespecialiseerd in de jacht op de otter. Deze geduchte tegenstander is niet alleen slim, maar ook moeilijk te verslaan. Dat heeft hij dan te danken aan zijn lenige lijf en zijn aanpassing aan het leven in het water. De gewone visotter, die ooit in grote aantallen in Friesland voorkwam, kan een lichaamslengte (inclusief staart) van meer dan 1 m bereiken en meer dan 12 kg wegen. De otter is echter bijna uitgestorven, evenals de beroepsmatige vissers op de zoete binnenwateren. Daardoor is het traditionele werk van de Wetterhoun komen te vervallen.

Voor zijn eigen mensen is de Wetterhoun een goedaardige en vriendelijke hond, en dit geldt ook voor kinderen, mits ze de hond in zijn waarde laten. Onbekende visite is echter een ander verhaal. In dit geval neemt hij een afwachtende houding aan en tegen indringers zal hij zelfs jouw huis verdedigen. Bekenden van de familie krijgen daarentegen een hartelijke begroeting. Soortgenoten en andere huisdieren accepteren ze zonder morren.

Hij is moedig, fel, waakzaam, zelfstandig, aanhankelijk.
Als je een beginner bent, raden we je af deze hond aan te schaffen. Dit intelligente ras leert snel, maar is ook eigenzinnig genoeg om jouw bevelen te negeren. Een consequente, maar liefdevolle opvoeding is dan ook een eerste vereiste. Afhankelijk van de hond kan een correctie hier en daar op z’n plaats zijn.

De vachtverzorging van deze hond heeft niet veel om handen. Kam zo nu en dan zijn vacht en controleer ook hier weer de oren om te zien of ze schoon zijn. De Wetterhoun kan prima in een kennel of buiten gehouden worden, maar alleen als je voldoende contact met hem houdt en als hem zijn dagelijkse portie lichaamsbeweging niet ontzegd wordt.

Beharing: overdekt met dichte, stevige krullen, behalve op het hoofd, de staart eindigend in een pluim.

Komt uit: Nederland, Friesland.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht: 15 – 20 kg
Kleur: Zwart,  lever en wit, zwart-wit, leverkleur
Vacht: Overdekt met dichte, stevige krullen
Levensverwachting: 12 – 13 jaar
Aard: Moedig, fel, waakzaam, zelfstandig, aanhankelijk.