West Highland White Terrier

De West Highland White Terrier heeft enorm veel zelfvertrouwen. Deze harde, eigenzinnige hond is bijzonder druk en kan op elk moment tot explosie komen. Die trekken worden echter in evenwicht gehouden door zijn open houding, zijn vrolijkheid en de innige band die hij met de mens wenst te onderhouden. Het is vóór alles een oorspronkelijke werkhond, ook al zou zijn tentoonstellings-toilet anders doen vermoeden. Hij duikt het liefst in het gras om naar sporen te zoeken, molshopen uit te graven, enz..

Modder is wel het laatste dat hem deert, als hij maar lekker kan rennen en ravotten en van tijd tot tijd wat graafwerkzaamheden kan verrichten. Zijn harde vacht stoot weliswaar het meeste vuil af, maar na een wandeling ziet hij er vanzelfsprekend heel anders uit dan in de tentoonstellingsring. Wie deze hond alleen voor zijn aantrekkelijke uiterlijk aanschaft en geen boodschap heeft aan zijn karakter, zal bedrogen uitkomen. De Westie laat zich namelijk alleen in met een baas die hem begrijpt en voor wie hij respect heeft.

De Westie is een superactieve hond die altijd wel iets weet op te roepen waar actie van uitgaat, zelfs als er niets aan de hand blijkt te zijn. Dat maakt hem ook tot een vrolijke, zij het soms wat tegendraadse persoonlijkheid. Hij kent in huis alle plekjes en alle voorwerpen waarmee pret valt te beleven. Deze hond doorkruist zijn territorium vol trots en zelfverzekerdheid, en is nog waaks ook. Als een vreemde zich meldt aan de deur, slaat de Westie alarm met een luide, scherpe stem. Merkt hij dat alles goed is, dan kan hij over het algemeen redelijk opschieten met de bezoeker.

De Westie kan over het algemeen goed opschieten met soortgenoten en zijn prima speelkameraadjes voor kinderen ze kunnen wel tegen een stootje. Leer dit ras al op jonge leeftijd met katten om te gaan, anders zullen ze ze op latere leeftijd achterna jagen. Sommige exemplaten zijn wat dominant ten opzichte van andere honden, maar een en ander is sterk afhankelijk van de manier waarop de hond gesocialiseerd wordt.

Hij is vrolijk, leergierig, aanhankelijk, verdraagzaam.
Het ongecompliceerde en vrolijke karakter van deze hond mag voor hem geen vrijbrief zijn alles maar te mogen. Hier en daar is een correctie zeker gewenst. West Highland White Terriërs zijn soms erg vasthoudend als het om ondeugende streken gaat, maar blijf altijd consequent en laat je niet vermurwen.

De West Highland White Terrier moet een harde vacht hebben en mag daarom niet te vaak gewassen worden omdat dit de vacht te sluik maakt. Wanneer de Westie zich buiten vuil heeft gemaakt, kan je beter de vacht laten opdrogen en het vuiligheid er daarna uitborstelen. De Westie moet drie tot vier keer per jaar geplukt worden. De vacht van showhonden heeft meer verzorging nodig.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 7 – 10 kg
Kleur: Wit
Vacht: Ca. 5 cm lang en hard; ondervacht kort, zacht en dicht.
Levensverwachting: 14 jaar
Aard: Vrolijk, leergierig, aanhankelijk, verdraagzaam.