Welsh Terrier

De Welsh Terrier kan met zijn sterke karakter gemakkelijk zijn huidige taken als werkhond, tentoonstellingshond en gezelschapshond aan. Het is een pittige, vrije en open hond, die bovendien zeer aanhankelijk en gevoelig kan zijn. De Welsh Terrier verlangt echter wel een baas die tijd voor hem heeft. Hij moet n.l. veel bewegingsvrijheid hebben, terwijl zijn vacht ook nogal wat aandacht vraagt. De Welsh Terrier wordt nog altijd op de jacht ingezet, zowel kort onder het geweer als met de fret. Hij werkt ook goed in het water en is een uitstekende apporteur. Bij het jagen blijkt hij over een opmerkelijk uithoudingsvermogen te beschikken. Zelfs na een hele dag werken onder de moeilijkste omstandigheden toont hij nog geen tekenen van vermoeidheid.

In tentoonstellingskringen is deze hond vooral beroemd om zijn pittige maar evenwichtige karakter, zijn waardigheid en zijn veel aandacht vereisende ruwharige vacht in warme kleuren. Het show-klaarmaken is vanwege die vacht een hele opgave, maar in handen van een deskundige ziet de Welsh Terrier er vaak als gebeeldhouwd uit. Hij is tot op zekere hoogte volgzaam, maar zeker niet slaafs. De Welsh Terrier moet trouwens over de nodige pit en flair beschikken, wil hij op een tentoonstelling kunnen winnen. De eigenaar van een Welsh Terrier moet er echter wel om denken dat het toilet van zijn hond aardig wat geduld en ook geld kost.

De Welsh Terrier kan wat terughoudend zijn ten opzichte van mensen die hij niet kent. Met kinderen is hij over het algemeen heel geduldig – hij kan wel een stootje hebben. Laat hem al op jonge leeftijd vertrouwd raken met katten en andere huisdieren. Dit voorkomt dat hij op latere leeftijd deze dieren achterna zal jagen.

Hij is rustig, vrolijk, pienter, speels.
De Welsh Terrier is slim genoeg om snel door te hebben wat je van hem wilt, maar kan diezelfde slimheid ook gebruiken om je om de tuin te leiden. Geef de hond een afwisselende training en blijf hoe dan ook consequent.

De Welsh Terrier moet, afhankelijk van zijn vachtkwaliteit, twee keer per jaar of vaker geplukt worden. Daarnaast moet je de vacht meerdere malen per week kammen en borstelen. De vacht van honden die aan shows en tentoonstellingen deelnemen, heeft meer verzorging nodig. De langere haren op de poten en onderaan de buik, maar ook het garnituur aan de kop geven de Welsh Terriër zijn typische uiterlijk.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 18e eeuw
Gewicht: 9 – 10 kg
Kleur: Roodschimmel & tan, zwart & tan
Vacht: Overvloedig, dicht, hard en draadachtig.
Levensverwachting: 14 jaar
Aard: Rustig, vrolijk, pienter, speels.