Welsh Springer Spaniel

Degene die voor het eerst een Welsh Springer Spaniel ziet, zal worden getroffen door zijn schoonheid. Toch vertoont deze hond ook tal van geestelijke eigenschappen die zonder meer uitstekend kunnen worden genoemd. Zijn liefhebbers beschouwen hem zelfs als de meest subtiele Spaniel. Het maakt niet uit of hij nu aan het jagen is of binnen zit, zijn gedrag is altijd zeer evenwichtig. De Welsh Springer Spaniel is jachthond èn gezelschapshond. Tijdens de jacht blijkt pas hoe superintelligent deze hond is. Al jagend onder het geweer -dus in de directe nabijheid van de jager- laat hij zien helemaal op zijn baas te zijn ingespeeld. Vangt hij een geurspoor op, dan volgt hij dit enige meters totdat hij op deze manier het wild dicht is genaderd. Hij markeert het wild niet, zoals Staande Jachthonden dat doen, maar stoot het op. Het wild verlaat dan zijn schuilplaats en komt zo voor het vizier van de jager.

Deze vorm van jagen vereist een uitstekende verstandhouding tussen de hond en de jager. Aangezien de Welsh Springer Spaniel prima in staat is tot deze vorm van samenwerking, is het onbegrijpelijk dat sommigen hem het etiket onafhankelijk willen opplakken. De jager moet immers ook het nodige inbrengen. Het is trouwens opvallend dat deze manier van jagen de Welsh Springer Spaniel min of meer aangeboren lijkt te zijn. Als de Welsh Springer Spaniel is teruggekeerd van zijn jachtavontuur, gedraagt hij zich als een perfecte gezelschapshond. Zijn jachtpassie zit hem daarbij niet in de weg, mits hij maar genoeg gelegenheid krijgt om zijn energie kwijt te raken tijdens lange wandelingen, Hij moet regelmatig kunnen rennen en ravotten. In huis blijkt ook hoe intiem deze jachthond met zijn baas en diens gezin kan samenwonen.

Welsh Springer Spaniels zijn over het algemeen probleemloos in de omgang met andere honden en kinderen. In principe geldt dat ook voor de omgang met katten en andere huisdieren, maar dan moet je de hond al op jonge leeftijd op een positieve manier hebben laten kennismaken met deze dieren. Tegen mensen in het algemeen zijn Welsh Springer Spaniels altijd vriendelijk.

Hij is gehoorzaam, actief, vriendelijk.
Over het algemeen zijn deze honden niet moeilijk op te voeden, al kunnen ze zo nu en dan wel eens eigenwijs zijn. De honden leren vrij snel. Gebruik je stem goed, beloon de hond veel, maar wees bovenal consequent, dan bereik je het beste resultaat. De Welsh Springer Spaniel bezit een grote passie voor de jacht en daarom is het verstandig de hond al vroeg te leren dat hij op jouw commando onmiddellijk terug moet komen.

Haal heel regelmatig het teveel aan haar uit de gehoorgang, anders kunnen er ontstekingen ontstaan. Knip het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg en kam en borstel de hond op gezette tijden. De Welsh Springer zal in de regel twee tot vier keer per jaar de trimsalon moeten bezoeken..

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 17e eeuw
Gewicht: 16 – 20 kg
Kleur: Rood-wit
Vacht: Sluik of vlak, zijdeachtig, nooit draadachtig of krullerig.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Gehoorzaam, actief, vriendelijk.