Welsh Corgi Cardigan en Welsh Corgi Pembroke

De Welsh Corgi’s zijn vóór alles ongekunstelde honden, zowel tijdens het werk als in huis. Deze kleine, maar solide en stoere werkhonden voelen zich overal thuis, of dat nu in de stallen is of in een fraaie villa. Ze moeten uiteraard wel over voldoende mogelijkheden beschikken om dagelijks hun energie kwijt te raken. Het zijn nu eenmaal honden die oorspronkelijk als werkhond konden door het leven gingen. Ze mogen dan korte benen hebben, maar ze kunnen urenlang wandelen en rennen. Deze honden vroeger niet voor niets gemakkelijk de afstand van Wales naar Londen (en weer terug) overbruggen. Als herdershond tonen ze zich open, oprecht en zeer evenwichtig van aard.

Zoals echte werkhonden betaamt, onderhouden ze een intensieve band met hun baas. De Corgi’s combineren kalmte met aanhankelijkheid en voelen zich in een rustige, vriendschappelijke omgeving dan ook bijzonder op hun gemak. Als het nodig is, blijken de Welsh Corgi’s goede waakhonden te zijn die hun territorium met verve verdedigen. Ze gedragen zich echter niet overdreven argwanend tegenover vreemden. Daar zijn ze te zelfverzekerd voor. Deze honden kunnen ook goed met soortgenoten overweg, al laten ze zo nu en dan wel graag blijken dat ze stevig in hun schoenen staan en weinig ontzag hebben voor wat bazig aangelegde soortgenoten. Ze gaan dus niet zonder meer voor iedereen opzij. Dat zou ook niet stroken met hun vroegere taak van veedrijver.

Ze gaan goed om met kinderen, mits ze de hond niet plagen, want daar kan de Welsh de humor absoluut niet van inzien. Dit ras is waakzaam, maar niet overdreven argwanend ten opzichte van vreemden. Soms kunnen ze wat dominant zijn ten opzichte van soortgenoten.

Ze zijn kalm, schrander, betrouwbaar, lief voor kinderen.
Het is niet moeilijk een Welsh op te voeden omdat het ras intelligent is en relatief snel leert.

De vacht heeft relatief weinig verzorging nodig. Zo nu en dan haal je met een goede borstel het dode en losse haar uit de vacht.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: Cardigan: Middeleeuwen
Pembroke: 10e eeuw
Gewicht: Cardigan: 11 – 17 kg
Pembroke: 10 – 12 kg
Kleur: Rood, lichtbruin, sable, black & tan, blauw, zwart-wit
Vacht: Middelmatig lang en dicht.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Kalm, schrander, betrouwbaar, lief voor kinderen.