Wachtelhond of Kwartelhond

Reeds in de achttiende eeuw werd er over honden van het wachtelhondtype geschreven. In het begin van de negentiende eeuw werden Engelse jachtspanielrassen populair in Duitsland en stierf het ras bijna uit. Eind negentiende eeuw werd het ras echter gered door jagers die erin geinteresseerd waren, en tegenwoordig heeft het een kleine, maar vaste fokbasis in Europa. De Wachtelhond of Kwartelhond is een aanzienlijk hardere hond dan de Engelse jachtspanielrassen en het gebeurt wel dat hij het wild doodt. De Kwartelhond is een uitstekende speurhond en apporteur.

Hij is robuust, moedig en werkt op elk terrein, met name bos en moerasgebieden. Het is een actieve speurder en opjager die zich thuis voelt in dicht struikgewas. Hij zoekt blaffend. Hij is gespecialiseerd in de jacht op klein wild. Ook wordt hij ingezet bij de jacht op schadelijk wild (vossen) en grote dieren. Hij apporteert goed en kan goed bloedsporen volgen van gewond wild.

Hij is aanhankelijk, dus een geliefde gezelschapshond.
Hij dient consequent te worden opgevoed.
Hij heeft ruimte en beweging nodig. Hij moet dagelijks geborsteld worden. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd.

De honden hebben een lange en golvende vacht. Ze zijn vaak eenkleurig donkerbruin of bruinschimmel van kleur. De honden worden veelal ingezet als veelzijdige jachthond. De honden kunnen zowel goed met kinderen als met andere honden. Ze spelen graag met alles en iedereen en hebben dan ook volop beweging nodig. Het zijn geen honden voor in de stad, het is een echte werkhond en daar kunnen veel mensen goed gebruik van maken!

Komt uit: Duitsland.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht: 20 – 30  kg
Kleur: Eènkleurig donkerbruin of bruinschimmel.
Vacht: Lang en golvend
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Aanhankelijk, geliefde gezelschapshond.