Västgötaspets

Hoewel de Västgötaspets een klein formaat heeft, is het een moedige hond die erg op zijn vrijheid gesteld is. Het is een lust om hem met zijn lenige lichaam snel en onvermoeibaar over velden en door struikgewas te zien rennen. Maar het is dan ook een echte herdershond. Wie hem eenmaal achter de kudde heeft zien werken kan zich nauwelijks voorstellen dat deze hond zich tevens als gezelschapshond weet te gedragen. Zijn optreden bij de kudden schapen en zelfs runderen is bijzonder professioneel. Hij kan dagen achtereen onophoudelijk doorwerken. Door zijn grote aanpassingsvermogen en door de bijzondere hechte band die hij met zijn baas opbouwt, is de Västgötaspets echter ook een goede gezelschapshond. Om die reden is hij behalve in Zweden ook in Groot-Brittannië erg populair. Bovendien is de Västgötaspets van nature een bewaker. Als het nodig is, verdedigt hij zijn territorium.

Dan laat hij zien dat hij voor niets en niemand bang is. Hij is in principe weliswaar gemakkelijk in de omgang en begiftigd met een gouden karakter, maar ongenode gasten begroet hij blaffend en met ontblote tanden. De Västgötaspets is evenwichtig van aard. Hij heeft niets nerveus over zich, maar is juist heel zeker van zichzelf. Daarom kan hij goed met andere honden en andere huisdieren opschieten. Hij zal zonder problemen een kat of een hamster als huisgenoot accepteren, mits hij van jongs af gewend is aan zo’n dier. Deze hond is ook dol op kinderen en zal vol energie actief aan hun spel deelnemen, zonder enige neiging tot scherp optreden. Hij neemt de allerkleinsten zelfs in bescherming.

Deze rustieke, zeer moedige en levendige hond is energiek, altijd waakzaam en zeer onafhankelijk. Hij heeft zijn plaats verdiend als aanhankelijk gezelschap, die goed is in de omgang met kinderen.

Zijn waakzaamheid heeft hem de reputatie van een een zeer goede waakhond bezorgd.
Consequente opvoeding is nodig

Deze sportieve hond is niet geschikt voor een bestaan binnenshuis. Hij moet dagelijks zijn overtollige energie kwijt kunnen. Regelmatig borstelen is nodig.

De vacht is middellang, hard, compact en waterdicht. Kort op de voorkant van de benen. Iets langer op de hals, borst en de achterkant van de benen. Dichte, zachte ondervacht.

Komt uit: Zweden.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht: 11 – 15 kg
Kleur: Grijs-geel, mahonie, grijs, grijs-bruin, blauw
Vacht: Middellang, hard, compact en waterdicht.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Waakzaam, alert, energiek, vriendelijk, onbevreesd, intelligent