Tiffanie

De Tiffanie, eigenlijk een langharige Burmees, is het enige langharige lidvan de Aziatische rasgroep. De herkomst hiervan kan getraceerd worden naar een toevallige paring in London in 1981, van een Chinchilla Langhaar met een Lilac Burmees van Baronesse Miranda van Kirchberg. De eerste generaties waren kortharig, shaded Burmilla’s, maar bij het doorfokken kwam onvermijdelijk het recessieve gen voor langhaar en sepia points weer naar de oppervlakte.
De rasgroep werd ontwikkeld met behulp en steun van Burmezen-fokkers blijft apart van dit ras.Er dreigen echter twee gevaren binnen de Aziatische groep: FIFé katten komen uit sommige van dezelfde lijnen als GCCF katten, maar in Engeland worden nu meer diverse lijnen gebruikt.

Hoewel soms verwisseld met zijn naamgenoot van Noord-Amerika (Tiffany) hebben de Tiffanies daar in feite niets mee te maken.  In wezen zijn het langharige Aziaten die in goed gedocumenteerde fokprogramma’s afstammen van de Chinchilla Langhaar en de Burmees. Tiffanies lijken slechts wat de vacht betreft op hun langharige voorouders, verder zijn ze qua type Burmees.Als karakter hebben ze het grote voordeel een combinatie van eigen-schappen in zich te verenigen van beide ouderrassen: levendiger dan de gemiddelde Langhaar en gematigder dan de Burmees. De standaard benadrukt een goed karakter. De Tiffanie is gemakkelijk, ook in het onderhoud en verdient een bredere belangstelling.

Ontstaan in: Circa 1970
Gewicht: 3,5 – 6,5 kg
Kleur: Bruin, blauw zilver shaded
Huid: Halflang en zijdeachtig
Aard: Levendig en aanhankelijk.