Tibetaanse Terrier

De Tibetaanse Terrier is een evenwichtig gebouwde hond met een compact, stevig lijf en een verbazingwekkend sprongvermogen. Een en ander komt hem uiteraard goed van pas bij het uitoefenen van zijn functie als herdershond. Ook in zijn gedrag is hij echter op en top een herdershond. Zijn relatief geringe afmetingen en warrelige uiterlijk mogen dan de schijn wekken met een troeteldier te maken te hebben, maar niets is minder waar. De Tibetaanse Terrier is in zijn eigen beleving een reuzenhond en gedraagt zich ook zo, al is hij voor een herdershond tamelijk klein van stuk. Fysiek en psychisch gezien is het een sterke, stoere hond, die vol bewegingsdrang zit. In zijn gedrag heeft hij niets van het stereotype van een Terrier, want hij is niet fel of strijdlustig. De Tibetaanse Terrier wekt eerder een kalme, zelfs serene indruk. Dat neemt niet weg dat hij schrander, moedig en levendig is.

Zeker als hij een van zijn dolle buien heeft, is niets hem gek genoeg. Hij laat zich echter beslist niet met vreemden in, maar dat is typerend voor bijna alle honden uit Tibet. Het is een misvatting te denken dat de Tibetaanse Terrier niet met kinderen overweg zou kunnen. Geen enkele hond vindt het prettig om aan zijn haren of oren te worden getrokken, en wat dat betreft heeft de Tibetaanse Terrier een zeer aantrekkelijk uiterlijk voor kinderen. Hij zal een dergelijke negatieve behandeling echter niet accepteren. Kinderen moeten daarom goed worden opgevoed in het omgaan met honden en de allerkleinsten moeten niet zonder toezicht met deze hond (of welke hond dan ook) alleen worden gelaten. Over het algemeen toont de Tibetaanse Terrier zich vriendelijk en vredelievend tegenover kinderen.

In de omgang met andere honden is deze Tibetaan soms wat dominant. Met katten en andere huisdieren zal hij al jong gesocialiseerd moeten worden, wil hij in een later stadium harmonieus met deze dieren kunnen samenleven. Op voorwaarde dat kinderen hem niet plagen, zal hij in hun buurt geen problemen veroorzaken.

Hij is levendig, schrander, moedig, waaks, niet vechtlustig.
Voed de hond op een rustige, evenwichtige manier op. Dit ras heeft een gevoelige aard en reageert erg goed op de intonatie van jouw stem.

Om klitvorming tegen te gaan en het losse haar te verwijderen, moet je de vacht van deze hond elke dag borstelen. Vergeet dan vooral niet de plaatsen waar zich het gemakkelijkst klitten vormen, zoals de oksels, de baard en de broek. Stop de honden regelmatig in bad en verwijder uit de gehoorgang het teveel aan haar. Knip ook eventuele ‘flossen’ onderaan de voetzolen weg.

De vacht is lang, fijn, niet zijdeachtig of wollig, glad of gegolfd; ondervacht fijn en wollig.

Komt uit: Tibet.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht: 8 – 14 kg
Kleur: Zwart, wit, goud, driekleurig, grijs
Vacht: Lang, fijn, niet zijdeachtig of wollig
Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Aard: Levendig, schrander, moedig