Tibetaanse Spaniel

Een specialist ziet in de Tibetaanse Spaniel ongetwijfeld een voorouder van alle Aziatische kleine hondjes, maar een leek krijgt nogal eens de indruk te maken te hebben met een Pekingees die zijn typische kenmerken (een weelderige vacht en een volledig plat gezicht) is kwijtgeraakt. Het feit dat exemplaren van dit type inderdaad van tijd tot tijd opduiken in bepaalde lijnen van de andere kleine Aziatische hondjes, zegt vanzelfsprekend wel een en ander over de fokzuiverheid van deze rassen. Veel deskundigen zagen dan ook een slechts bescheiden toekomst voor de Tibetaanse Spaniel weggelegd, maar de smaak van hondenliefhebbers is vaak moeilijk in te schatten.

Het gegeven dat de Tibetaanse Spaniel als voorouder van de overige Aziatische dwerg-spaniels kan worden beschouwd, oefent blijkbaar een bijzondere aantrekkingskracht uit. Tegenover de overvloedige vacht van de andere dwergspaniels plaatst de Tibetaanse Spaniel zijn authenticiteit en oorspronkelijke karakter. Het is dan ook een hond voor echte liefhebbers en kenners, hoewel hij door zijn enorme charme eveneens leken voor zich weet te winnen. Deze hond vertoont in zijn gedrag alle goede eigenschappen van de kleine Aziatische hondjes, want naast oorspronkelijkheid en charme beschikt hij ook over pit en karakter.

Tibetanen zijn lief voor kinderen en kunnen het goed vinden met andere honden en katten, mits ze al op jonge leeftijd aan deze dieren gewend zijn geraakt. Bij onraad laten ze altijd hun stem goed horen.

Hij is schrander, levendig, zelfverzekerd, geen allemansvriend, moedig.
Tibetaanse Spaniels zijn vrij gemakkelijk op te voeden omdat ze snel begrijpen wat je bedoelt. Blijf wel te allen tijde consequent, want deze hond kan soms wat eigenwijs zijn.

De vacht van deze hond is vrij eenvoudig te verzorgen. Borstel de hond regelmatig en houd de gehoorgang schoon.

De vacht is tamelijk lang, glad, vlak; wollige ondervacht, goede bevedering; op hoofd en voorkant benen kort.

Komt uit: Tibet.
Ontstaan in: Oudheid
Gewicht: 4 – 7 kg
Kleur: Alle kleuren
Vacht: Tamelijk lang, glad, vlak; wollige ondervacht
Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Aard: Schrander, levendig, zelfverzekerd