Tibetaanse Mastiff

Deze berghond is eeuwenoud. Al sinds mensenheugenis bewaakt hij kudden op de Tibetaanse hoogvlakten. De Tibetaanse Mastiff werd vroeger ook gebruikt om dorpen te verdedigen tegen plunderaars en roofdieren. Het ras komt oorspronkelijk uit Centraal Azië en is waarschijnlijk één van de oudste rassen afkomstig uit het Oosten. Doordat de enorme oorlogsdoggen van Assyrische koningen, honderden jaren voor Christus, door Tibetaanse krijgsstammen naar het MiddenOosten zouden zijn gebracht, wordt de Tibetaanse Mastiff vaak gezien als voorouder van alle Doggen.

Zelfs Marco Polo roemt de vechtlust van de honden van de ‘boosaardige’ Tibetaanse volken. Net als de andere Mastiffs stamt dit ras van de Molossers af. Het is een uitstekende waakhond, die goedaardig is tenzij hij wordt uitgedaagd. Het karakter van dit ras moet u aanspreken, want het zijn bijzondere honden. Ze hebben een ijzersterk geheugen, en een hele eigen wil. De echte Tibetaanse Mastiff is eerder kalm en gelijkmoedig, ook al staat hij zijn mannetje.

Hij is eerder terughoudend dan dat hij met zijn kracht te koop loopt. Deze onafhankelijke hond kan trouwens goed met kinderen opschieten. Reuen kunnen onderling nogal eens op hun strepen staan. Vanwege hun kracht en eigengereidheid moeten ze goed worden gesocialiseerd. Door hun karakter zijn ze niet zo gemakkelijk op te voeden. Hou hier dus rekening mee wanneer u een aanschaf overweegt.

De Tibetaanse Mastiff is over het algemeen zeer lief voor kinderen, maar vreemden zal hij wantrouwen. Wanneer hij al jong vertrouwd geraakt met andere dieren, zal hij deze zonder meer accepteren. Ook de omgang met andere honden verloopt in de regel probleemloos.

Hij is handelbaar, rustig, aanhankelijk voor de baas, afwerend tegenover vreemden, goede bewaker.
Deze bijzondere hond moet je op een evenwichtige manier grootbrengen. Harde woorden en losse handen van de baas leiden er alleen maar toe dat de hond de baas gaat negeren. Wat je moet zien te bewerkstelligen, is dat er een band van wederzijds respect ontstaat.

Dit ras moet regelmatig goed geborsteld worden. In de winter heeft de Tibetaanse Mastiff een overvloedinge en zeer dichte vacht, maar in het begin van de zomer valt een groot gedeelte hiervan uit. In deze periode moet de eigenaat dan ook dagelijks een half uur uitrekken om de losse haren uit de vacht te borstelen en kammen. De Tibetaanse Mastiff wordt over het algemeen pas laat volwassen.

Komt uit: Tibet.
Ontstaan in: Oudheid
Gewicht: 64 – 82 kg
Kleur: Zwart, blauwgrijs, buin & tan, zwart & tan, Red goud, bruin
Vacht: Lang en recht, met dikke, zware ondervacht.
Levensverwachting: 11 jaar
Aard: Rustig, aanhankelijk voor de baas