Sussex Spaniel

Komt uit:Groot-Brittannië
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:18 – 23 kg
Kleur:Goud-lever
Vacht:Lang, overvloedig, vlak aanliggend, niet krullerig
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Eenmanshond, levendig, gewillig

In Engeland, waar hij vandaan komt, is de Sussex Spaniel erg bekend. Erbuiten is hij zeldzaam. De rasnaam is afgeleid van het graafschap Sussex, waar hij in een kennel werd ontwikkeld; het is een echte éénmanscreatie. De eerste exemplaren werden al rond het jaar 1700 waargenomen, maar rond 1795 begon Mr. Fuller in Sussex dit ras te fokken. Hij wijdde vijftig jaar van zijn leven om van dit ras iets unieks te maken. Zijn bloedlijnen worden nog steeds teruggevonden in de huidige generaties. Na de tweede Wereldoorlog was het aantal overgebleven Sussex Spaniels erg laag. Mrs. Freer’s Fourelover’s kennel bezat destijds nog een stuk of acht honden en met zorgvuldig fokken heeft zij het ras weten te handhaven.

Sinds het midden van de 19de eeuw werd het ras in Engeland ook geshowd. Door zijn lange en lage bouw is hij in open terrein nogal langzaam als jachthond, maar hij maakt veel goed met zijn uitstekende neus en grote vastberadenheid in het veld. Hij is klein maar stoer gebouwd en heeft veel talent als opjager en apporteur van klein wild en vogels, maar hij kan dat wel geen hele dag volhouden. Merkwaardig voor dit ras, is dat ze al blaffend jagen.

Deze in de regel sociale honden kunnen prima overweg met kinderen, katten en andere honden. De hond is een snelle leerling die soms wat eigenzinnig kan zijn. Het is daarom belangrijk dat je altijd consequent blijft. Omdat deze Spaniels graag blaffen, doe je er verstandig aan het hondje al vroeg te leren dat het maar één keer achter elkaar mag blaffen, bijvoorbeeld als de bel gaat, maar dat het daarna over moet zijn.

Borstel en kam de vacht regelmatig, houde de oren goed schoon en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen aan de omderkant van de voet weg. De plukjes haar die tussen de teentjes aan de bovenkant van de voet groeien, moet je laten zitten.

Let er bij het wisselen van de tanden op dat de nieuwe tanden de oude niet verdrukken, anders kan er een blijvend scheef gebit ontstaan. Mocht het nodig zijn, dan kan je de lichter gekleurde oude haren uit de vacht laten plukken. Het teveel aan haar onder de oren bij de gehoorgang moet je ook op gezette tijden wegknippen.