Staffordshire Bull Terrier

Komt uit:Groot-Brittannë
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:11 – 17 kg
Kleur:Zwart, rood, lichtbruin, brindle, blauw, zwart-wit
Vacht:Glad, kort en goed aangesloten op de huid
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Onbedwingbaar moedig, vasthoudend

Hoewel Staffordshire Bull Terriers tegenwoordig de liefste gezelschapshonden kunnen zijn, werden ze oorspronkelijk gefokt voor de vechtsport. Veel Engelsen waren in het begin van de 19de eeuw dol op ‘bull baiting’, waarbij honden moesten vechten met vastgebonden stieren. Alleen behendige, snelle en erg moedige honden overleefden deze ( tussen haakjes ) sport. Ook was deze Bull actief bij een andere geliefde ‘sport’ van de Engelse werkende klasse: de wedstrijden in het vangen en vernietigen van ratten.

Vooral kruisingen tussen Bulldogs en Terriers bleken fel en handig genoeg. Toen deze ‘vechtsporten’ in 1835 gelukkig werden verboden, werd de Staffordshire Bull Terrier een gewaardeerde gezelschaps- en showhond. Zorgvuldige fokkerij heeft het temperament gestroomlijnd, hoewel ‘Staffs’ nog steeds hun mannetje kunnen staan!

Deze hond is kleiner dan zijn dichtste familielid, de Amerikaanse Staffordshire Terrier. Het is een nette, geraffineerde, gladharige hond met een enorm spierengestel en daarnaast nog een grote portie kracht en zelfvertrouwen.

Met kinderen gaan de honden van dit ras in de regel erg goed om – deze honden kunnen wel een stootje hebben. Als de StaffordShire Bull Terrier goed gesocialiseerd is met katten en andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren later geen problemen geven. De meeste StaffordShires (met name de reuen) zullen als ze eenmaal volwassen zijn geen prijs meer stellen op het gezelschap van andere honden en dat ook laten merken.

Ze zijn onbedwingbaar moedig, vasthoudend, intelligent, aanhankelijk, vooral met kinderen. De StaffordShire leert relatief snel, maar kan soms wat eigenwijs zijn. Leer hem al vroeg met ‘touwtrek’spelletjes dat hij los moet laten als je het genoeg vindt. Blijf in alle gevallen consequent, maar wel liefdevol. Socialiseer de hond al op jonge leeftijd met andere huisdieren.

De StaffordShire Bull Terrier heeft weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen met een rubberen borstel om de dode en losse haren uit de vacht te verwijderen is toereikend om de vacht in optimale conditie te houden.