Skye Terrier

Komt uit:Groot-Brittanië
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:8 – 10,5 kg
Kleur:Zwart, donker grijs, Lichtbruin, Blauw, Light Grey
Vacht:Lang, hard en recht, de ondervacht kort, dicht, zacht en wollig
Levensverwachting:13 jaar
Aard:Eenmanshond, wantrouwend tegenover vreemden, trouw, schrander

Er is een exotisch verhaal over Maltezers die schipbreuk eden in de buurt van het eiland Skye bij Schotland, gekend onder de naam The Misty Isle. Deze langharige honden zouden zich hebben vermengd met kleine plaatselijke aardhonden, die werden gehouden voor de jacht op vossen, dassen en ongedierte; een variant van de Highland Terrier. Hieruit ontstond de Skye Terrier. Dat de Skye Terrier een oud ras is, betwijfelt niemand. Hij is al meer dan 400 jaar erkend. Hij werd waarschijnlijk niet enkel op de Skye eilanden gehouden.

Deze Terriers waren de favorieten van de aristocratie en werden niet gevonden bij ‘het gewone volk’. Beschermd door hun lange vacht (die pas na drie jaar volgroeid is) en moedige persoonlijkheden, vochten deze honden vroeger met grotere dieren. Al gauw werden ze zuiver gezelschapshond voor de plaatselijke bevolking, maar toch blijft het een meedogenloze vechter als hij wordt uitgedaagd.

De Skye van nu ziet er heel anders uit dan zijn voorvaderen: die van de 19de eeuw had veel minder bevedering op de oren, een kleiner hoofd en woog zo’n 6,5 kg. Het zijn honden die tegenover onbekenden nogal gereserveerd zijn.

De meeste honden van dit ras gaan goed om met soortgenoten en andere huisdieren, alhoewel dit natuurlijk wel weer afhankelijk is van de manier waarop de hond is gesocialiseerd. Ook met kinderen kunnen ze goed opschieten, al zullen ze plagerijen niet erg op prijs stellen. Sommige reuen zijn wat dominant ten opzichte van andere reuen.

Het is een eenmanshond en wantrouwend tegenover vreemden  maar ook trouw en schrander.
De opvoeding moet met enig respect gebeuren, wat betekent dat je altijd eerlijk en consequent moet zijn, maar de hond daarnaast ook op de vrijheid voor eigen initiatief moet geven.

De Skye Terrier heeft relatief maar weinig vachtverzorging nodig, al doet de vachtstructuur misschien anders denken. Eénmaal per week een goede borstelbeurt is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. De vacht moet middenop de rug in een scheiding vallen. Verwijder losse haren en vuil uit de gehoorgang en het is ook raadzaam het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg te knippen.