Sint-Bernard

Komt uit:Zwitserland
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:50 – 91 kg
Kleur:Rood, rood-gestroomd, bruin-gestroomd
Vacht:Middelmatig lang en glad tot licht gegolfd
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Kalm, vriendelijk, betrouwbaar

De Sint-Bernard is de eeuwenoude reddingshond uit de Alpen, hoewel het onwaarschijnlijk is dat hij ooit St. bernard, de monnik die in de 12de eeuw leefde, heeft gezien. Hij werd traditioneel gefokt in de kloosters bij de Grote Sint-Bernardpas. Deze hond is waarschijnlijk ontstaan uit plaatselijke Berghonden of Sennenhonden. Omdat hij lange tijd alleen in deze kloosters werd gefokt, was zijn bestaan vaak bedreigd. Oorspronkelijk waren deze honden kortharig, maar door kruising met andere rassen ontstond ook de langharige variëteit. De tegenwoordige Sint-Bernard heeft met zekerheid invloed ondergaan van de Newfoundlander, en waarschijnlijk ook van de Deense Dog.

De kortharige variant was beter geschikt om in de sneeuw te werken, omdat sneeuw en ijs zich minder gemakkelijk konden vastzetten in de vacht. Deze honden voelden lawines aankomen en konden zich goed oriënteren in de sneeuw.

Hun taak bestond erin om reizigers, die in de sneeuw verdwaald waren of bedolven waren onder een lawine, op te sporen en te redden. De bekendste Sint-bernard is “Barry”, die tussen 1800 en 1810 zeker 40 mensenlevens zou hebben gered! Deze stoere hond moet echter goed worden gesocialiseerd. Hij heeft het imago een echte mensenvriend te zijn. Dat is hij ook, maar hij heeft nu eenmaal ook de eigenzinnigheid en energie van een echte berghond. Niet alleen door zijn formaat heeft hij daarom veel ruimte, een goede socialisatie en een goede opvoeding nodig.

Sint bernards kunnen prima opschieten met kinderen, en ook andere honden en huisdieren geven over het algemeen weinig problemen.

Jonge dieren moet je al vrij snel leren dat ze niet aan de lijn mogen trekken omdat dit op latere leeftijd tamelijk moeilijk af te leren is. Ook voor Sint bernards geldt, net als voor alle andere dogachtigen, dat ze met veel begrip opgevoed moeten worden. Zorg ervoor dat de hond in zijn opgroeifase lichamelijk niet te zwaar belast wordt.

Borstel of kan de vacht elke dag om het losse haar te verwijderen. Houd zijn oren goed schoon en kijk bij exemplaren met wat hangende oogleden regelmatig de ogen na.