Silky Terrier

Komt uit:Australië
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:4 – 5 kg
Kleur:Zilver & tan, blauw & tan, zilver zwart & tan, grijs & tan, zwart & tan
Vacht:Vlak, fijn en glanzend, met een zijdeachtige structuur
Levensverwachting:14 jaar
Aard:Onderzoekend, alert, snel, vriendelijk, vrolijk

De Silky Terrier is een betrekkelijk nieuw ras. De Australische Terrier, die de basis in de Silky Terrier is, is onder andere ontstaan door inkruising van de Yorkshire Terrier en in hun nesten konden deels Australische Terriers, deel Yorkshire Terriers en deels iets wat tussen deze twee rassen in lag, vallen. Ze werden Sidney Silky Terrier genoemd, maar toen ze zuiver gefokt werden en naar buiten Australie werden geexporteerd, werd de rasnaam veranderd in Australische Silky Terrier. Tegenwoordig is de correcte naam Silky Terrier. De Silky Terrier is een kleine langharige hond met een typisch terriertemperament. Hij behoort niet tot de meest voorkomende terrier-rassen.

De Silky Terrier is een compacte hond, laagbenig, middelmatig lang en heeft een weelderige vacht. De Silky is graag in de buurt van zijn huisgenoten.

Men moet het voor lief nemen dat de Silky altijd bij u wil zijn. Dit houdt niet in dat de Silky niet een tijdje alleen in huis zou kunnen zijn, maar zodra u weer thuis bent, moet ze weer bij u kunnen zijn. De Silky is een grote kindervriend en zeer verdraagzaam ten opzichte van andere huisdieren.

De opvoeding van de Silky geeft over het algemeen weinig problemen, mits dit gebeurt met een tamelijk strakke hand.

De verzorging van de lange haren is eenvoudig. Kammen en af en toe wassen met een goede shampoo. Verder de overmatige haargroei van de oren weghalen, het haar van de voetjes knippen, zodat ze hun voorgeschreven kattenvoetjes kunnen tonen. De lange haren van het staartje knippen, zodat er geen vlag ontstaar en klaar is de Silky. Al met al een zeer plezierige huisgenoot!

De vacht is vlak, fijn en glanzend, met een zijdeachtige structuur, 13-15 cm lang. Vanaf de polsen en de sprongen tot aan de voeten mag zich geen lang haar bevinden.