Siberische Husky

Pool Husky

Komt uit:Siberië
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:16 – 27 kg
Kleur:Alle kleuren
Vacht:Dubbel en middelmatig lang
Levensverwachting:11 – 13  jaar
Aard:Meegaand, aanhankelijk, lief, gereserveerd, intelligent

Het overleven van de nomadenvolkeren in het poolgebied hing vaak af van de kwaliteit van hun honden. Tijdens de goudkoorts in Alaska werden allerlei sleehondenwedstrijden gehouden en was de hond van de Chukchi, een volk uit het stroomgebied van de rivier de Kolyma in Siberië, een echte winner. Iedereen wilde Siberische Husky’s hebben. Zo ontstond dit Amerikaanse ras. De Siberische Husky wordt ook wel de Pool Husky genoemd. In Alaska wordt nog steeds met Husky’s gewerkt, maar ook overal ter wereld waar sneeuw ligt, wordt met deze honden geraced. Als gezelschapshond zijn ze vriendelijk, maar ze hebben enorm veel bewegingsdwang. Voor deze honden is er niets leuker dan er op uit te trekken.

Siberische Husky’s gaan over het algemeen goed om met soortgenoten, maar de omgang met andere huisdieren moet je goed begeleiden.

Over het algemeen zijn katten en knaagdieren niet de geschiktste huisgenoten voor deze hond, maar gelukkig vormen kinderen geen nekel probleem. Husky’s kunnen in de regel maar moeilijk alleen zijn en er wordt dan ook aangeraden meerdere Husky’s samen te houden.

De meeste Husky’s passen in principe niet zo goed in de rol van doorsnee gezinshond, al zou een sportief ingesteld gezin nog wel tot de mogelijkheden behoren. De Siberische Husky is een sledehond in hart en nieren. Wanneer je je Husky iets wilt leren, zal je doortastend en consequent te werk moeten gaan; daarnaast moet je erg veel geduld en inzicht in het poolhondenkarakter hebben. Een Husky gehoorzaamt alleen maar wanner hij zelf het nut van een commando inziet. Overweeg je een Siberische Husky aan te schaffen, dan is het verstandig eerst contact op te nemen met een specialist op het gebied van poolhonden en/of de rasvereniging.

Zo nu en dan kammen en borstelen, met name in de ruiperioden, is voldoende. De vacht van de Husky blijft over het algemeen mooier wanneer de hond in een (ruime) buitenkennel wordt gehouden.