Shih Tzu

Komt uit:Tibet
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:5 – 7 kg
Kleur:Zwart, donkerbruin, goudkleurig, wit, lever en wit, brindle, lichtbruin, blauw, zwart-wit, leverkleur
Vacht:Lang, dicht, recht, dichte ondervacht
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:Intelligent, levendig, onafhankelijk

De voorouders van de Shih Tzu (of de Chrysanthemum Dog, Leeuwhondje) waren waarschijnlijk thuis binnen de muren van de Verboden Stad in Peking (China). Er wordt ook aangenomen dat de Shih Tzu voortkomt uit kleine hondjes, die minstens tweeduizend jaar geleden in Tibet voorkwamen. Volgens de geschiedenisbronnen paarde een Lhasa Apso, die door de Dalai Lama cadeau was gedaan aan de Chinese keizer, met een hof-Pekingees. De koninklijke puppy’s hadden lange manen, waardoor ze de naam Shih Tzu (leeuwhond) kregen. Toch lijkt de Shih Tzu verbazend veel op een verkleinde Tibetaanse Terriër, nog meer dan de Lhasa Apso.

Op bevel van de keizer fokten hovelingen deze hondjes verder op schoonheid en karakter. In China werden ze al snel populair. Pas in 1908 werden deze dieren naar Europa gesmokkeld. In 1930 kwam de fokkerij pas goed op gang, onder meer in Engeland.

Daar werden het populaire showhonden en huishonden. De Shih Tzu loopt met een opgeheven hoofd en heeft daarbij een prachtig gestel, dat zeer gepast is voor een hondje met zo’n edele afkomst. Het ras staat bekend om het gezicht dat op een chrysant lijkt. De lange vacht moet iedere dag worden gekamd en geborsteld.

Honden van dit ras kunnen in de regel goed opschieten met andere huisdieren en kinderen, maar in wat voor gezelschap ze zich ook bevinden, ze blijven zich waardig gedragen.

Hij is intelligent, levendig, onafhankelijk. Als je dit wat eigenzinnige ras met veel geduld en heel consequent opvoedt, kan je de hond best het een en ander bijbrengen.

Een Shih Tsu heeft veel vachtverzorging nodig. Kam de vacht elke dag grondig uit om klitten te voorkomen. Om de haren uit de ogen te houden, is een elastiekje noodzakelijk. Omdat de ogen een gevoelig punt zijn van de Shih Tsu, moet je ervoor zorgen dat deze goed schoon blijven. Bedruppel de ogen daarom als dat nodig is met een daarvoor bestemde lotion. Maak ook regelmatig de gehoorgang schoon. Als je geen tijd hebt de vacht goed te verzorgen, moet je deze eens in de twee maanden bij een trimsalon kort laten knippen, want daarmee bespraar je de hond en jou zelf veel ellende.