Shar-Pei

Komt uit:China
Ontstaan in:rond 1500
Gewicht:16 – 20 kg
Kleur:Zwart, zandkleurig, rood, lichtbruin, crème, lilac
Vacht:Zeer kort en hard
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Levendig, actief en gereserveerd

De Chinese Shar-Pei heeft niet alleen een bizar uiterlijk, ook zijn geschiedenis is bijzonder. Hij is in zijn aard een kruising tussen de Mastiff en de Poolhond. Shar-Pei’s en Chow Chows hebben beide een donkerblauwe tong en kunnen van dezelfde afstamming zijn. In Zuid-China zijn deze rassen al sedert de Han dynastie ( rond 200 voor Christus ) bekend. Het waren vechthonden, die optraden als gladiatoren in arena’s voor het vermaak van het publiek. Daarnaast had hij verschillende taken, zoals beschermhond. De rimpels in het vel gaven bescherming tijdens gevechten en scrupuleuze eigenaars zouden ze drugs hebben gegeven om hun uithoudingsvermogen te vergroten.

Politieke onrust tijdens de communistische revolutie bedreigde het voortbestaan van het ras, maar fokkers in Hong Kong en Taiwan hielden vol. Het verbod op het houden van huisdieren op het vasteland van China en de absurd hoge hondenbelasting in 1947 zorgde ervoor dat het ras met uitsterven bedreigd was. Maar Matgo Law, een bezorgde en gedreven fokker, was in staat de interesse van het Westen te wekken en kon het ras zo van een zekere ondergang redden. Shar-Pei’s zijn lieve honden, maar aan de overvloedige rimpels zijn wel diergeneeskundige nadelen verbonden.

Je moet bijvoorbeeld speciaal aandacht besteden aan de oogleden van deze hond, want die durven wel eens naar binnen krullen (entropion). Zodra de ogen geïrriteerd raken is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. De letterlijke vertaling van het woord Shar-Pei is ‘zand-huid’.

Shar Pei’s zijn gehecht aan de mensen die deel uitmaken van zijn gezin, maar tegen vreemden zijn ze zeker niet onvriendelijk. Met kinderen kunnen ze het over hel algemeen goed vinden, en ook katten geven geen problemen als de hond al op jonge leeftijd aan deze dieren gewend is geraakt.

De opvoeding moet zeer consequent gebeuren. Wanneer je in de ogen van de hond te onzeker, te wispelturig, te zacht of te toegeeflijk bent, zal deze binnen de kortste keren de rollen in huis omdraaien. De Shar Pei vraagt om een baas die stevig in zijn schoenen staat.

De Shar Pei heeft met name op jonge leeftijd over het hele lichaam erg veel rimpel. controleer de rimpels regelmatig en maak ze als dat nodig is schoon . Sommige exemplaten hebben een staart die zeer dicht op de huid ligt. Kijk ook die plaatsen regelmatig na op vuil en infecties. Druppel de ogen wanneer nodig is en borstel de vacht met een zachte borstel.