Selkirk Rex

In 1987 werd er in de Verenigde Staten in een nestje huiskatjes een kitten met een gegolfde vacht geboren. Anders dan bij andere Rexrassen werd hier specifiek gekozen voor het opzetten van dit nieuwe ras met behulp van slechts één ander ras, de Pers. Dit omdat men een duidelijk ander type wilde dan de toen erkende Rexkatten die allemaal vrij elegant waren.

De inspanningen resulteerden uiteindelijk in een kat met een gedrongen, compacte bouw, een ronde kop en een zware bottenstructuur. In tegenstelling tot de andere Rexmutaties vererft het gen van de Selkirk Rex dominant, dus leverde de eerste generatie uit Selkirk Rexen en Perzen al gekrulde kittens op.

Omdat de eerste -kortharige- kat gekruist werd met een langharige kat, komt het ras al vanaf het begin voor met zowel kort als lang haar. Daar de Selkirk Rex zich nog in de opbouwfase bevindt, vinden er nog regelmatig kruisingen plaats met de Pers maar ook met de Exotic en soms met de Amerikaanse Korthaar. Dit laatste ras is gekozen om te voorkomen dat het ras een te extreme kopvorm krijgt.

Selkirk Rexen kunnen een langharige of kortharige vacht hebben, beide variëteiten hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. In tegenstelling tot de Devon Rex en de Cornish Rex verhaart deze kat op dezelfde manier als katten met normaal haar. Buiten de ruiperiode kunt u de vacht onderhouden door deze af en toe goed door te borstelen met een varkensharen borstel en na te lopen met een grove kam.

In het voorjaar en de vroege zomer zal de vacht gaan verharen, dus moet u dan wat extra aandacht aan de vacht besteden.

Wanneer u uw Selkirk Rex op een tentoonstelling wilt uitbrengen. is het soms nodig om de kat een paar dagen voor de tentoonstellingsdag te wassen. Kam of borstel de kat niet te grondig na een wasbeurt, want dan trekt u onherroepelijk de krullen uit de vacht.

Op de showdag kunt u met een plantenspuit de vacht wat vochtig maken, zodat de krullen beter uitkomen. Knip regelmatig de scherpe nagelpunten af met een goede nageltang en maak indien nodig de oren schoon met een voor katten bestemde oorcleaner.

Deze katten hebben een vriendelijk, aanhankelijk en zachtaardig karakter. Als er een kat is die associaties oproept met knuffelbeertjes van pluche is het wel de Selkirk Rex. Dit ras heeft een heerlijk zachte vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. In de Verenigde Staten is dit ras relatief populair, maar in Europa is het beduidend minder bekend en zijn slechts enkele exemplaren te vinden.

Ze houden van menselijk gezelschap en zijn prima speelkameraadjes voor kinderen. De omgang met soortgenoten is uitstekend en ook met honden gaan ze erg goed om. Selkirk Rexen zijn actieve katten die graag spelen en klimmen.

Het is dan ook raadzaam om een flinke krab en klimpaal en voldoende speeltjes in de vorm van balletjes, propjes papier en muisjes van konijnenbont aan te schaffen.

Als u een kitten van dit ras op jonge leeftijd went aan een leven binnenshuis, is de kans groot dat de kat op latere leeftijd geen drang (meer) voelt om naar buiten te gaan.

Ontstaan in:  Circa 1987
Gewicht: 3 – 5 kg
Kleur: Alle kleuren
Huid: Half langharig, dicht, krullend, dichte ondervacht, voelt stug aan.
Aard: Geduldig en tolerant.