Sealyham Terrier

Komt uit:Groot-Brittannië
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:8 – 9 kg
Kleur:Wit, bruin-wit, lemon & white, badger & white, blue & white
Vacht:Lang, hard en draadachtig
Levensverwachting:14 jaar
Aard:Lief, trouw, intelligent, vrolijk

De Sealyham Terrier is de creatie van captain John Edwardes, die in 1850 op zijn landgoed Sealyham in Wales honden begon te kruisen. Niemand weet welke rassen hij heeft gekruist, maar in 1903 werd de Sealyham Terrier officieel als ras erkend. Waarschijnlijk is de Sealy een mengeling van de Bull Terriër, de West Highland White Terrier en de Dandie Dinmont Terrier. Hij vocht met succes tegen dassen, otters en vossen, maar werd al snel gezelschaps- en showhond. De Sealyham heeft een uniek uiterlijk. Hij is perfect in balans en lang. Zijn hoofd is lang en breed, zonder grof te zijn.

Sealyham Terriërs hebben spontane, vrolijke persoonlijkheden en zijn tevens waaks. Het is een aantrekkelijk hondje, dat echter bijterig en koppig kan worden wanneer hij niet van pup af aan wordt opgevoed.

De Sealyham Terrier kan redelijk goed met andere honden opschieten. Voor een goede omgang met katten en andere huisdieren geldt dat de Sealyham Terrier al in zijn vroege jeugd met deze dieren kennis moet maken. Als de hond als pup zijnde positieve indrukken heeft opgedaan met kinderen, zal hij eenmaal volwaaen goed met ze kunnen opschieten. Op visite zal hij vriendelijk of afwachtend reageren, en ook dit is weer afhankelijk van zijn socialisatie.

De Sealyham Terrier is over het algemeen een intelligente en leergierige hond, maar hij kan zo nu en dan proberen jouw gezag te ondermijnen. Een correctie af en toe kan dan ook op zijn plaats zijn. Blijf te allen tijde consequent.

Kam de vacht regelmatig goed door en breng de hond ongeveer twee keer per jaar naar een trimsalon. Bij weinig voorkomende rassen als de Sealyham is het noodzakelijk een trimsalon te vinden die op een vakkundige manier de vacht kan trimmen.