Schotse Collie of Schotse Herdershond

Volgens de liefhebbers van het ras is de Schotse Collie of Schotse Herdershond zowel de trouwe hond zoals die op het filmdoek in de gedaante van Lassie wordt voorgesteld, als de uitstekende bewaker die vroeger de schapen in Schotland begeleidde en ook op het huis paste. Zijn gedrag is in de loop van de tijd echter wat bijgesteld en daardoor aangepast aan het leven dat hij nu leidt. De Schotse Herdershond van nu is niet meer de Collie van vroeger. Hij wordt tegenwoordig bijna uitsluitend als gezelschaps-en tentoonstellingshond gehouden. Dat betekent niet dat hij zonder meer als een luxe stadshond moet worden beschouwd, want hij is nog steeds een herdershond qua aard. Hij moet dus heel veel beweging krijgen, ook al bestaat er weleens de misvatting dat de Schotse Herdershond vanwege zijn fraaie vacht in de watten moet worden gelegd en de hele dag bij de verwarming moet worden achtergelaten.

Het tegendeel geldt juist. Hij is uitstekend aangepast aan het gure klimaat dat in zijn land van oorsprong heerst en kan dus door weer en wind op lange wandelingen worden meegenomen. De Schotse Herdershond is beslist aanhankelijk en lief van karakter, maar achter zijn mooie uiterlijk gaat ook een andere kant schuil. Er zijn namelijk Schotse Herdershonden die met goed gevolg een opleiding voor waak- en verdedigingshond hebben gevolgd. Deze hond is dus ook heel goed in staat om het huis en het erf van zijn baas te verdedigen tegen ongewenste bezoekers.

Deze honden gaan erg goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. gewenst bezoek wordt vrolijk begroet.

Hij is waardig, trouw, eerlijk, intelligent, gereserveerd tegen vreemden.
De Schotse Herdershond is een redelijk snelle leerling die graag voor je wilt werken. Je boekt de beste resultaten als je veel gebruik maakt van de intonatie van je stem. Schreeuw nooit tegen de hond en straf hem niet met harde hand.

De hond moet ongeveer één keer per week erg grondig geborsteld worden. Met name op dichter behaarde gedeelten moet je echt tot op de huid toe bostelen, zodat er geen klitten kunnen ontstaan. In de ruiperiode moet je de hond dagelijks borstelen en kammen.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 18 – 30 kg
Kleur: Zand-wit, blue-merle, driekleur
Vacht: Rechte, dichte, harde en lange bovenvacht van de benen en de voeten.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Waardig, trouw, eerlijk, intelligent