Šarplaninac

Komt uit:Macedonië
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:25 – 37 kg
Kleur:Zwart, wit, grijs, tan
Vacht:Lang, dik, vrij grof, in de hals
Levensverwachting:11 – 13 jaar
Aard:Trouw, zacht, rustig, gevoelig

De Šarplaninac is nog niet zo heel lang geleden in WestEuropa ingevoerd. Het ras geeft echter blijk van een geweldige zelfverzekerdheid. Daarom denken sommige liefhebbers dat hij op de duur honden zou kunnen verdringen die van oudsher waak- en verdedigingswerk verrichten. Daaruit moet niet worden geconcludeerd dat de Šarplaninac, als een geboren bewaker, altijd als een waakhond door het huis loopt. Integendeel zelfs. In huis biedt hij het rustige beeld van een grote hond die vaak heel kalm ergens ligt. Sommigen zien in deze houding zelfs al gauw luiheid. Maar daarin moet men zich niet vergissen. Ook als hij luiert, blijft hij waakzaam. Als hij plotseling begint te blaffen of gealarmeerd naar de deur loopt, wil dat zeggen dat er iemand is. Hij zal nooit zomaar van zijn plaats komen. Het gebeurt trouwens ook wel dat hij overdag ligt te dutten, als het ware om zich voor te bereiden op het werk dat hij ’s nachts moet doen.

Dit is duidelijk nog een overblijfsel uit de tijd toen hij nog echt moest werken. Als de Sarplaninac uit zijn apathie wordt gehaald, wil hij best graag spelen. Hij is erg voorzichtig met kinderen en aarzelt niet om mee te doen met hun kwajongensstreken. Maar ook hier is een belangrijk advies op zijn plaats.

Een hond van meer dan 40 kg kan gemakkelijk per ongeluk een klein kind omverlopen, zonder dat daar nu een of andere uiting van agressiviteit of jaloezie in moet worden gezien. In feite blijkt de Sarplaninac ten opzichte van mensen -groot of klein- een evenwichtige hond te zijn die goed zijn plaats kent. Maar als men kleine kinderen heeft, is enige voorzichtigheid niet overbodig. Kinderen moeten ook leren honden niet als speelgoed te behandelen.

De Šarplaninac is onomkoopbaar, wantrouwig, waakzaam met en sterk verdedigingsinstinct. De hond kan zich agressief opstellen tegenover vreemden. Deze hond is een voorbeeldig waker. Zijn moed is uitzonderlijk. Hij deinst bijna nooit terug. Hij is dominant met soortgenoten.

De Šarplaninac is trouw, zacht, rustig, gevoelig en volledig toegewijd aan zijn baas.
Zijn sterk karakter vereist een opvoeding waar mee op jonge leeftijd moet begonnen worden.

Hij kan zich aan het leven in een appartement aanpassen maar men mag niet vergeten dat hij veel ruimte en beweging nodig heeft. De Šarplaninac houdt er niet van om alleen te zijn. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende, gedurende zijn ruiperiode dient de hond dagelijks gekamd te worden.