Saarloos Wolfhond

Komt uit:Nederland
Ontstaan in:1921
Gewicht:36 – 41 kg
Kleur:Grijs, bruin
Vacht:Stokharig met zeer dichte, wollige ondervacht
Levensverwachting:10 – 12 jaar
Aard:Oplettend, voorzichtig, aanhankelijk

De Saarloos Wolfhond, een Nederlands ras gefokt door Leendert Saarloos, is, in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw, ontstaan uit kruisingen tussen Duitse Herdershonden en wolven. Saarloos wilde een super Herdershond fokken : wolven zouden de Duitse Herdershond ‘nog beter’ maken. Hij wou een ras dat resistent was tegen allerlei ziektes en dat qua karakter in staat zou moeten zijn om taken zoals politiewerk te verrichten. De honden die uit de kruising werden geboren, beantwoordden echter niet aan de verwachtingen. Wolven vermijden liever de mensen en de honden met wolvenbloed gingen liever een blokje om, dan een blinde te geleiden of een pakwerker in zijn broek te bijten.

De fokproducten van Saarloos trokken wel de aandacht. Na veel werk ontstond er uiteindelijk een opvallende gezelschapshond. De Saarloos Wolfhond lijkt ook sterk op een wolf, maar veel van zijn kenmerkende trekken ( niet in het minst zijn temperament ) worden verzacht door zijn band met de Duitse Herdershond. Het ras werd pas in 1975, zes jaar na de dood van Leendert Saarloos, door de Kynologische Raad in Nederland erkend. De Saarloos is een middelgrote hond met een stevig onderstel. Hij bezit een uitstekende kracht en beweeglijkheid. Doordat dit ras verschillende karaktereigenschappen in zich combineert, is dit niet zomaar een hond voor iedereen.

De Saarloos Wolfhond is een uitert sociale hond en hij zal normaal gesproken in de omgang met andere honden en kinderen dan ook geen problemen geven. Wanneer je het dier zo jong mogelijk went aan andere dieren en situaties, zal de Wolfhond zich voorbeeldig gedragen. Ten opzichte van vreemde personen, maar ook in onbekende situaties kunnen ze wat terughoudend zijn.

Hij is oplettend, voorzichtig, aanhankelijk, gereserveerd tegenover vreemden, zelfstandig. Een vroege socialisatie (voor de tiende week) is nodig om de hond evenwichtig te laten op groeien. Laat hem op een positieve manier kennismaken met allerlei situaties, mensen en dieren. De Saarloos leert gemakkelijk commando’s, maar toch kunt u van dit ras geen absolute gehoorzaamheid verwachten.

De vacht van de Saarloos is gemakkelijk te verzorgen. Voor het kammen kan je het beste een zogenaamd herdersharkje gebruiken. Kam de hond regelmatig en houd de gehoorgang goed schoon.