Pyreneese Herdershond

De Pyreneeën zijn sinds de oudheid al goed bevolkt geweest met fantastische honden. De Berger des Pyrenees als herdershond en de Pyrenese Berghond als kuddebewaker. Dit is een onhoudbaar duo dat hun taken met een ongekende hoeveelheid talent kan vervullen. Snelheid en beweeglijkheid zijn de kwaliteiten die men bij het fokken van de Petit Berger nastreeft, evenals de mogelijkheid om het meest gruwelijke weer te kunnen weerstaan, ook al wordt het eten niet altijd op tijd gereserveerd. Het ras is het resultaat van isolatie, die door het terrein en de omstandigheden die heersen in de Pyreneeën werd gecreëerd. De Pyrenese Herdershond komt voor in de gehele Pyreneeën. Het ras wordt daar gebruikt als helper van de herder en de boeren. Op het land helpt dit ras de boer bij van alles.

Waarschijnlijk is dit ras voortgekomen uit kruisingen tussen plaatselijke honden en Briards en Beaucerons, die na hun werk bij het hoeden in de Pyreneeën waren achtergebleven. Het lichaam werd door het harde werken in de bergen gevormd tot de huidige verschijningsvorm. Dit is een herder met een vrij zware vacht. Hij is van een goed formaat en heeft voor zijn grootte een behoorlijk gespierd frame, dat gyroscoop-achtig gebouwd is. Hij heeft een laag zwaartepunt en staat stevig op zijn benen, in harmonie met zijn taak. De Pyrenese Herdershond komt in een aantal vormen voor. Het verschil zit hem in de lengte van de vacht en de kleur.

Pyreneese Herdershonden gaan goed om met het gezin, inclusief de kinderen. Ook wat de omgang met andere huisdieren betreft worden er geen problemen verwacht, mits de honden al op jonge leeftijd goede ervaringen hebben opgedaan met deze dieren. ten opzichte van vreemden nemen ze een afwachtende houding aan.

Hij is gespannen, waakzaam, wantrouwend, zeer levendig en schrander.
Dit ras heeft een consequente, strikte en eerlijke opvoeding nodig die zeker niet hard hoeft te zijn. Hij werkt graag en kan en wil van alles leren. Een Pyreneese Herdershond die veroordeeld wordt tot zijn mand binnenshuis en driemaal daags een blokje om, wordt buitengewoon lastig.

De vacht van de Pyreneese Herdershond heeft weinig verzorging nodig. Het uiterlijk hoort oorspronkelijk en rustiek te zijn, en de vacht is van een dusdanige structuur dat een kwartiertje borstelen en kammen per week voldoende is.Vergeet niet regelmatig het teveel aan haar uit de gehoorgang weg te plukken, en was zo nu en dan de korte baard uit.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: 18e eeuw
Gewicht: 8 – 15 kg
Kleur: Zwart, wit, merle, grijs, lichtbruin, brindle, blue merle
Vacht: Lang of halflang, vlak aanliggend of licht gegolfd.
Levensverwachting: 12  jaar
Aard: Gespannen, waakzaam, wantrouwend, zeer levendig en schrander.