Pyreneese Berghond

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:45 – 60 kg
Kleur:Wit, rood, grijs, tan
Vacht:Overvloedige, dikke en lange vacht
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Niet vechtlustig, werklustig, intelligent, lief voor kinderen

Waarschijnlijk migreerden de voorlopers van de Pyreneese Berghond (of Chien des Pyrénées, Great Pyreneen) vanuit Midden-Azië naar Europa. Fossielen zouden erop duiden dat het ras al ongeveer 4000 jaar, sedert de Bronstijd, in de Pyreneën leeft. Met de Mastin Espanol en de Mastino Napoletano is hij een afstammeling van de oeroude Tibet Dog. Ze zijn groot en ontwikkelden zich in de bergen van Zuid-west Europa als intelligente, moedige en sterke viervoeters. Met hun alerte zintuigen en weersbestendige vacht waren ze uitstekend in staat om de kudden te beschermen tegen roofdieren. In de 17de eeuw werden ze door de Franse adel ontdekt en ze hebben zelfs het koninklijk blazoen van Frankrijk gesierd.

Ten opzichte van weerbare soortgenoten kan de Pyreneese Berghond zich wel eens dominant opstellen, maar kleinere honden laten ze in de regel links liggen. Over het algemeen gaat dit ras goed om met kinderen, vreemden daarentegen worden gewantrouwd en de hond beschermt uw gezin en uw huis en haard tegen ongewenste indringers. De omgang met katten en andere huisdieren zorgt doorgaans niet voor problemen.

Al op jonge leeftijd moet je dit ras het een en ander bijbrengen omdat ze als ze eenmaal volwassen zijn te sterk en te onafhankelijk zijn geworden. Pyreneese Berghonden hebben een evenwichtige baas nodig die condequent, maar ook liefdevol kan zijn.

De Pyreneese Berghond heeft redelijk veel beweging nodig. Neem hem regelmatig mee op langere wandelingen en laat hem tijdens zo’n wandeling zo nu en dan onaangelijnd rennen en spoelen. Dit ras hoort eigenlijk thuis bij mensen die voldoende ruimte hebben – zowel binnens- als buitenshuis -, maar het past zich ook aan aan een kleinere woning, mits de hond voldoende beweging krijt. Zoals voor elk groot en snelgroeiend ras geldt ook hier dat je de hond niet te veel mag vermoeien in zijn groeifase.