Porcelaine

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:25 – 28 kg
Kleur:Wit, wit met bruine oren
Vacht:Gladde, glanzende, dichte vacht
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Rustig en vriendelijk, aangename gezelschapshond

Het is niet helemaal duidelijk waarom de Porcelaine nu juist deze naam heeft gekregen. Daarover bestaan uiteenlopende meningen. Het meest waarschijnlijke is echter dat de jachtmeesters van vlak vóór de Franse Revolutie deze hond als zeer teer beschouwden en hem daarom Porcelaine noemden. Het ras werd trouwens eerst Chien de Lunéville of Chien de France-Comté genoemd voordat het zijn uiteindelijke naam kreeg. In principe werd de Porcelaine alleen voor de hazenjacht gefokt, maar sommige equipages lieten hem ook op reeën en zelfs op everzwijnen jagen. Deze hond mag er dan tenger uitzien, hij aarzelt niet om een varken het hoofd te bieden en stevig in de greep te houden. Le Couteulx de Canteleu, een beroemd schrijver over lopende honden, beschreef de Porcelaine heel nauwkeurig: “Deze honden laten zich eenvoudig sturen. Ze maken zich vrij aardig waar.

Ze zijn vurig tijdens de jacht, maar zijn niet te eerzuchtig of te fanatiek. Ze hebben een goed loopvermogen en een uitstekende neus. Ze zijn overigens niet zo dol op vossen. Door dit alles gaat er weinig tijd verloren. Deze honden zijn echte haashonden. Ze verdienen het dan ook om, net zoals de Chien d’Artois, speciaal te worden uitgekozen voor het formeren van meuten. Ze houden ook van de jacht op ree.”Een fijne neus en volharding zijn dus de voornaamste kwaliteiten van dit ras, dat in veel Franse equipages een zekere opleving kent. Jachtmeesters uit WestFrankrijk hebben hem met de Somerset Harríer gekruist, waardoor hij meer snelheid heeft gekregen.

De Porcelaine is stoutmoedig, robuust, snel, impulsief en enthousiast. Met zijn scherpe neus en krachtige stem is hij een goede jager die goed past in een meute. Hij is gespecialiseerd in de jacht op klein wild, in het bijzonder op haas, maar hij is ook uitstekend voor de jacht op hert en wild zwijn.

Hij heeft een vastberaden baas nodig. De Porcelaine kan in het gezelschap van zijn baas leven. Voor meer dan één hond is het aan te bevelen de honden in een kennel te houden. Hij moet regelmatig worden geborsteld.