Polski Owczarek Nizinny of Pools Herdershond

De Polski Owczarek Nizinny is één van de Poolse Herdershonden. Dit ras komt uit de laagvlakte, terwijl de andere Poolse Herdershond ( de Tatrahond ) uit de hoogvlakte komt. Volgens sommigen is het ras met de Hunnen naar Polen gekomen. Volgens andere bronnen is de Nizinny het resultaat van een kruising rond de 16de eeuw, tussen een Puli en andere Berg-Herdershonden. Een noodzakelijke kruising, omdat men een werkhond wou die zich in het Poolse landschap zou kunnen handhaven en die niet door het ruwe klimaat zou worden aangetast. Vooral in de omgeving van Wojewodschaft Bydgoszsz hielden boeren een dichtbehaard Herdershondje, dat verwantschap vertoonde met onder andere de Schapendoes, de Bearded Collie en de Bobtail. Dit hondje was een veelzijdige helper van de herder.

Het duurde echter een tijd voordat het ras de aandacht kreeg van kynologen en werd tentoongesteld. Op een gegeven moment was er een reu, “Smok” genaamd die qua uiterlijk en innerlijk ideaal was. Deze hond werd de grondslag voor de verdere fok. Mevrouw Danuta Kordegarda bouwde een prachtige stam op deze hond. Dit was noodzakelijk want het ras was tijdens de tweede wereldoorlog met uitsterven bedreigd. In 1963 werd het ras erkend door de FCI. Momenteel geniet dit ras een steeds groter wordende populariteit en komt steeds vaker op tentoonstellingen voor. De Nizinny wordt gebruikt als vee- en schapenhoeder, waakhond en gezelschapshond.

Polski Owczarek Nizinny’s gaan prima om met kinderen, honden en andere huisdieren. Bezoek zal luidkeels worden aangekondigd

Hij is levendig, intelligent.
Dit ras is niet moeilijk op te voeden. De honden leren snel en doen graag iets voor hun baasjes. Eénmaal per week moet je de vacht goed borstelen en kammen, zodat er geen klitten kunnen ontstaan.

Deze hond is van oorsprong een werkhond. Vroeger hoedde en bewaakte hij het vee op de uitgestrekt vlakten in Polen. De Polski Owczarek Nizinny is nog steeds een herdershond in hart en nieren, en dit betekend dat hij geen stadshond is die voldoende heeft aan driemaal daags een ommetje. Zijn geest moet gevoed worden met allerlei indrukken en het liefst zou hij ook iets te doen hebben.

Komt uit: Polen.
Ontstaan in: 16e eeuw
Gewicht: 14 – 16 kg
Kleur: Alle kleuren
Vacht: Lange dichte warrelige dicht vacht.
Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Aard: Levendig, intelligent.