Poitevin

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:29 – 30,5 kg
Kleur:Wit-tan, wit-zwart-tan
Vacht:Kort en glanzend
Levensverwachting:12  jaar
Aard:Intelligent, levendig

De Poitevin dateert uit het begin van de 18e eeuw en is één van de oudste Franse speurhonden. De Marquis Francois de Larrye wordt gezien als de vader van dit ras. Hij werd ook Père Poitevin genoemd. Deze knappe Hounds bevolkten de regio van Haut-Pitou. Engelse Foxhounds werden, na een verwoestende hondsdolheidplaag, gekruist met de weinige overgebleven exemplaren, in een poging om het ras nieuw leven in te blazen. De nieuwe Poitevin lijkt natuurlijk meer op het Engelse ras dan zijn voorgangers. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt voor het achtervolgen van wolven.

Deze zeer actieve, stoutmoedige, snelle en levendige hond kan een prooi een hele dag lang achtervolgen. Hij is niet bang voor een braamstruik. Met zijn scherpe neus, zijn krachtige stem en vaardigheid als meutehond is hij uitstekend geschikt voor de jacht op het hert. Net als alle andere meutehonden is hij niet erg geschikt voor een leven in een gezin. Hij moet erop getraind worden om niet het spoor van het ene dier te verlaten, voor dat van een ander.

De honden gaan in een meute een prooi zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de jager laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang.

Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando’s van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.

Net als alle andere meutehonden is hij niet erg geschikt voor een leven in een gezin. hij moet er op getraind worden niet het spoor van een dier te verlaten voor dat van een ander.

Hij is geen hond voor het leven in de stad en hij wordt niet graag alleen gelaten. Hij is van nature een meutehond en geschikt voor het leven in een kennel. Hij heeft dagelijks beweging nodig, Hij moet regelmatig worden geborsteld, en er moet geregeld aandacht worden besteed aan zijn oren.