Pointer

Komt uit:Groot-Brittannië
Ontstaan in:18e eeuw
Gewicht:20 – 30 kg
Kleur:Zwart, oranje en wit, lever en wit, zwart-wit, lever
Vacht:Fijne, gladde, harde vacht met een mooie glans
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:Intelligent, levendig, aanhankelijk, zacht

Het jaar is 1798 en je loopt in een dichtbegroeid bos. Je zoekt naar een smakelijke maaltijd en je enige kameraad is je hond. Welk ras zou je naast je willen hebben? De Pointer zou geen slechte keuze zijn. Al in de 17de eeuw spoorden deze honden hazen op en wezen ze aan door een voorbeen op te tillen en met hun neus in de richting van het wild te wijzen. Pointers zijn waarschijnlijk ontstaan uit Spaanse en Portugese Staande Honden, met invloeden van de Foxhound, de Greyhound en de Bloedhond.

Het ras was al bekend in Frankrijk en Italië voordat het in Engeland arriveerde. Het ras was toen ook al verfijnd tot een lichtere en elegantere hond dan zijn voorouder, de Spaanse Pointer.

Pointers zijn groot, gespierd, snel en moedig en hebben een korte, glad aanliggende vacht. Een onbedwingbaar verlangen om te jagen gecombineerd met een exceptionele neus, goede afmetingen en snelheid maken van hem een betrouwbare jachthond.

Honden van dit ras gaan goed om met andere huisdieren. Met kinderen stellen ze zich in de regel lief en geduldig op en tegenover zowel bekende als onbekende mensen gedragen ze zich vriendelijk. Ook de omgang met katten en andere huisdieren zal probleemloos verlopen, mits je de hond al vroeg aan deze dieren laat wennen.

De Pointer is een redelijk snelle leerling aangezien de hond intelligent genoeg is om snel te begrijpen wat je bedoelt.

De verzorging van deze hond is erg eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is in de ruiperiode met een rubberen borstel alle dode en losse haren uit de vacht halen.