Poedelpointer

Komt uit:Duitsland
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:20 – 30 kg
Kleur:Zwart, bruin, lever
Vacht:Hard, middellang, ruw en dicht. Kort op de onderbenen
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Goedmoedig

De Poedelpointer heeft een enigszins merkwaardig en daarom opvallend uiterlijk. Dat komt in de eerste plaats door zijn zogenaamde roofvogel-ogen. Dat wil zeggen dat de ogen geel zijn, iets dat maar bij heel weinig hondenrassen voorkomt. Bij de meeste rassen is zoiets juist ongewenst, onder meer omdat het de hond een zeer doordringende, zelfs bedreigende of boosaardige uitdrukking geeft. Dat berust echter zuiver op de waarneming, want de Poedelpointer is er beslist niet minder vriendelijk om. Deze roofvogel-ogen vallen des te meer op omdat het ras een effen vachtkleur heeft.

In Duitsland wordt deze vacht ook wel `Raubjacke’ (roofjas) genoemd, een benaming die verwijst naar de praktijk van het jagen. In tegenstelling tot wat de meeste jagers willen, namelijk een hond die door zijn kleur (bijvoorbeeld wit gespikkeld of platenbont) zelfs in de dekking nog waarneembaar is, hebben de Duitse jagers een hond gefokt met een echte schutkleur. De reden daarvoor was dat zij de bersjacht beoefenden.

Bij deze vorm van jagen wordt het hert of de ree beslopen. Doordat de hond een schutkleur heeft, kan hij het wild onopgemerkt benaderen. Dit voordeel weegt kennelijk op tegen de nadelen van de schutkleur, zoals het probleem dat de hond aan het gezicht van de jager wordt onttrokken of dat, in een extreem geval, per ongeluk op de hond wordt geschoten. Hoe dan ook, de Poedelpointer is met zijn herfstkleurige jas en zijn gele roofvogel-ogen een opvallende verschijning. Zijn kwaliteiten mogen er echter ook zijn. Hij heeft de reputatie een energieke, zorgvuldige en vasthoudende speurder te zijn, die draf met galop afwisselt, zich thuis voelt in elk terrein en is voorzien van een fijne neus.

De energieke Pudelpointer kan op elk soort terrein jagen (veld, bos en moerasland). Hij heeft van de Engelse Pointer zijn scherpe neus, levendigheid en snelheid geërfd; van de Poedel heeft hij zijn slimheid en voorliefde voor het water. Hij volgt energiek een spoor en hij is een zeer goede retriever.

Hij is goedmoedig en heeft een zeer consequente opvoeding nodig. Hij heeft ruimte en beweging nodig. hij moet regelmatig worden geborsteld en er moet geregeld aandacht worden besteed aan zijn oren.