Poedel

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:16e eeuw
Gewicht:Toy: 6 – 7,5 kg
Dwerg :  12 – 14 kg
Middenslag:  15 – 19 kg
Kleur:Zwart, wit, rood, grijs, sable, blauw, crème, bruin, abrikoos, zilver
Vacht:Hetzij kort en ruw of lang
Levensverwachting:14 – 17 jaar
Aard:Intelligent, gehoorzaam, vrolijk, leergierig

Waar de Poedel eigenlijk oorspronkelijk vandaan komt, is altijd een geheim gebleven. Zowel Frankrijk als Duitsland eisen dit ras op, maar de FCI heeft de oorsprong aan Frankrijk toegewezen. Wat als een paal boven water staat, is zijn populariteit. Al vanaf de 16de eeuw staan Poedels afgebeeld o p schilderijen en ze waren aan menig vorstenhof geliefde huisdieren. Ondanks satijnen kussens en pluche, is de rasnaam waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord ‘budeln,’ dat zoveel betekent als in water ‘poedelen’. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat Poedels van oorsprong Waterhonden zijn. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het moderne ras zich in Frankrijk heeft ontwikkeld, waar het in circussen optrad en het als vakkundige jachthond eenden apporteerde.

Het ras werd bewonderd om zijn fantastische neus en grote intelligentie, die hem in staat stelt om zelfs in het donker door te gaan met het ophalen van gewond wild. Wetenschappers getuigen van de méér dan normale intelligentie van de hond. Hij heeft een zeer ruime hersenholte en de volledig ontwikkelde sinussen zijn indicaties voor de extreme mentale capaciteiten van deze hond. Er zijn vier slagen die eigenlijk alleen in grootte verschillen. De Grote Poedel is het oudste type, dat afstamt van talentvolle Waterhonden. Waarschijnlijk is de Barbet één van zijn voorouders. Poedels werden zo vaak voor waterwerk gebruikt, dat ze in een gemakkelijk werktoilet werden geknipt, waardoor ze beter konden drijven. Al gauw werden ook de Middenslag Poedel, de Dwergpoedel en de Toypoedel populair.

Dit ras gaat goed om met soortgenoten en andere huisdieren, en met kinderen veroorzaken ze zelden problemen. Visite wordt altijd aangekondigd.

Ze zijn intelligent, gehoorzaam, vrolijk, leergierig. De Middenslag Poedel kan relatief gemakkelijk worden opgevoed omdat hij een snelle leerling is.

Op tentoonstellingen is het verplicht de Poedel in een passend toilet te brengen. Het toiletteren vereist veel vakkennis en ervaring en kan dan ook het beste in een gespecialiseerde trimsalon gedaan worden. Het in model houden van een dergelijk toilet kost niet alleen veel aandacht en tijd, maar ook veel geld.

Van de poedel wordt gezegd dat het een van de moeilijkste, zo niet de moeilijkste hond is om goed getoiletteerd op een tentoonstelling te showen en de concurrentie is in de regel erg groot.

Poedels die als huishond worden gehouden, worden normaal gesproken geschoren, waarbij het haar op de kop, de poten en de oren wat langer gelaten wordt. Deze huishonden hebben vanzelfsprekend veel minder vachtverzorging nodig dan de honden die tentoonstellingen bezoeken. De Poedel verhaart niet. Kijk zo nu en dan detandjes na op tandsteen en maak de oren regelmatig schoon. Poedels mogen regelmatig gewassen worden.