Podenco Portugees Medio

Podenco Portugees Pequeño

Komt uit:Portugal
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:Medio:  16 – 20 kg
Pequeño:  4 – 6 kg
Kleur:Geel, tan, zwart
Vacht:Kortharig en lang-ruwharige varianten
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Taai, levendig, gezellig, intelligent, vriendelijk, actief

De Podenco Portugees Medio en de Podenco Portugees Pequeño komen beide voor in een lang-ruwharige en in een kortharige variant. Hoewel zijn naaste verwant, de Podenco Grande, nu zeer zeldzaam is, blijft deze alerte, levendige hond van het middenslag populair, vooral in de landelijke streken van Portugal. Daar wordt hij soms nog gebruikt als jachthond op klein wild. Door ingrijpen van de mens zijn de afmetingen van de Medio kleiner geworden, terwijl de andere kenmerken aanwezig bleven.

Kleur en beharing zijn vrij onbelangrijk. sommige zijn effen en anderen hebben witte aftekeningen. sommige hebben  hebben korte, glanzende vachten, anderen hebben lang, grof haar. Omdat er weing door de mens aan dit ras is ‘gesleuteld’, is hij bijna vrij van genetische afwijkingen en erfelijke aandoeningen.

Alle Podenco Portugees varianten kunnen afstammen van taankleurige windhonden zoals de Faraohond, die zich over Noord-Afrika verspreidde naar het Iberische schiereiland. De Podenco zou ook kunne afstammen van kleine Iberische wolven.