Podenco Ibicenco

Komt uit:De Balearen
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:19 – 25 kg
Kleur:Wit, lichtbruin, rood-wit, rood
Vacht:Hetzij kort en ruw of lang
Levensverwachting:12  jaar
Aard:Opgewekt, intelligent, goedmoedig, nooit agressie

De Podenco Ibicenco is verwant aan de Noord-Afrikaanse Windhonden. Al in 3400 voor Christus werden vergelijkbare honden in Egyptische graven afgebeeld. Ook in het graf van Toetankhamon stond een beeld van deze hond, met een gouden halsband, en Cleopatra zou hem als huishond hebben gehouden. Honden van dit type waren in de Oudheid over het gehele Middellandse Zeegebied verspreid. Ze staan ook afgebeeld op Romeinse munten en trokken met Hannibal over de Alpen. Feniciërs zouden ze naar Ibiza en andere eilanden hebben gebracht. Ze worden tot de Windhonden gerekend.

De kans is groot dat de Greyhound en de Saluki zijn voorouders zijn. Zijn iets steviger uiterlijk zou van de Egyptische Mastiff afstammen. In tegenstelling tot de Greyhound is de Ibizaner afkomstig van het eiland Mallorca en jaagt hij op zijn gezichtsvermogen en zijn neus.

Typisch herkenningspunt voor deze hond zijn z’n grote, uitstaande staande oren. Vooral reuen willen wel eens een robbertje vechten.

Deze honden gaan erg goed om met kinderen, maar ten onzichte van vreemden zal de Podenco een wat afwachtende houding aannemen. Als hij echter in de gaten heeft dat de vreemde geen kwaad in de zin heeft, is het ijs al snel gebroken.

Podenco-reuen kunnen soms wat dominant zijn tegenover andere reuen. Met je huiskat zullen ze geen probleem hebben, mits je de hond al op jonge leeftijd met deze dieren gesocialiseerd hebt.

Hij is opgewekt, intelligent, goedmoedig, nooit agressief. Deze hond leert graag en snel. De dieren zijn erg gevoelig voor de stem van hun baas en een vriendelijk verzoek zal dan ook meer effect hebben dan een nors commando.

De kortharige Podenco kan zo nu en dan met een rubberen borstel geborsteld worden. De ruwharige variant hoeft niet geplukt te worden, ook hier volstaat zo nu en dan borstelen.