Picardische Herdershond

Berger Picard

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:23 – 32 kg
Kleur:Rossig, grijs
Vacht:Hard, halflang, moet ruw aanvoelen, dichte ondervacht
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Fel, onvermoeibaar, aanhankelijk, lief voor kinderen

De Picardische Herdershond of Berger Picard komt, zoals de naam zegt, uit de landstreek Picardie in het noordwestelijk deel van Frankrijk. De nauwe verwantschap van het ras met de Beauceron en de Briard is duidelijk. Het is een schapenhoeder en bijzonder geschikt voor zijn werk. Bovendien is hij een zeer flinke waakhond.

Het aantal exemplaren in het land van herkomst is niet bijzonder groot, in een aantal landen verspreidt het ras zich langzaam maar zeker. Het heeft een karakteristiek, ruig uiterlijk.

De omgang met andere huisdieren levert over het algemeen geen problemen op, en dit geldt ook voor kinderen. De Picardische Herder wil boven alles veel aandacht van zijn baas, die hij liever niet deelt met andere honden.

De Picardische Herder moet op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden, zodat hij evenwichtig kan opgroeien. Naar het schijnt is de opvoeding van deze karaktervolle hond geen eenvoudige opgave. Het ras kan eigenzinnig zijn en is soms onderhevig aan ‘buien’. Schaf je zo’n hond aan, dan moet je deze buiten accepteren; probeer vooral niet zijn weerstand te breken, want hiermee doe je het karakter van de hond geweld aan. Deze herder is zeer gevoelig voor stemmingen en daarom is het van belang dat je enigszins doortastend te werk gaat. Vrolijk gegeven commando’s en veel afwisseling geven in de regel het beste resultaat.

U moet de Picardische Herder regelmatig goed borstelen en kammen. De vacht mag onder geen beding getrimd worden.