Peruaanse Naakthond Medio

Pequeño en Grande

Komt uit:Peru.
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:Medio: 12 – 23 kg
Pequeño en Grande:
4 – 25 kg
Kleur:Wit, Zwart, Tan, Bruin, Grijs, Pink
Vacht:Medio:  Witte of roze huid, gevoelig voor schaafwonden en zonnebrand
Pequeño en Grande:  donkere dunne huid, gevoelig voor schaafwonden en zonnebrand
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Aanhankelijk, levendig, edel, alert, intelligent, beschermend.

De Peruaanse Naakthond Medio  en Pequeño en Grande . Spanjaarden ontdekten deze honden vroeg in de 16e eeuw in Peru bij de Peruaanse adel. Deze elegante sierlijk gebouwde honden bewijst dat de mens gefascineerd is door ongewone, bizarre hondenrassen. Haarloosheid is bij honden genetisch vastgelegd. Zonder haar als lichaamsbescherming zijn honden gevoeliger voor ziekten.

De Medio of Moonflower Dog: Deze rustige, intelligente honden werden door de Inca’s gefokt en hoewel ze vrij zeldzaam werden, bleven ze in Peru bestaan. In de 20e eeuw werden ze ook in Noord-Amerika en Europa geïntroduceerd. De Peruaanse haarloze hond kan regelmatig aandoeningen aan tanden. kiezen, ogen en huid hebben, die door een dierenarts behandeld moet worden.

De  Pequeño en Grande Dit zijn  de andere slagen van de Peruaanse Haarloze hond. Dit ras werd namelijk gefokt in drie slagen. Het kleine slag weegt 4 – 8 kg en zou als beddenwarmer zijn gebruikt, het middenslag  8 – 12 kg en de grote van 12-25 kg zouden zijn gebruikt voor de jacht. Deze honden bestonden al toen de Spanjaarden Amerika veroverden, dus stammen ze waarschijnlijk af van Amerikaanse wolven, of zijn ze met Aziaten, Polynesiërs of Noord-Afrikanen naar Zuid-Amerika gekomen.

Om het ras te laten overleven moesten de Inca’s deze honden steeds kruisen met behaarde exemplaren.