Verzorging van een zieke kat.

Meestal komt de natuurlijke zelfstandigheid van de kat goed tot uiting als hij ziek is. Hoewel de kat soms de aandacht van de eigenaar vraagt, proberen de meesten te verbergen dat ze niet goed zijn en vaak verstoppen ze zich. Als een kat ziek is zijn de andere katten soms vervelend tegen hem, een asociaal teken dat hij niet in orde is. Raadpleeg altijd de dierenarts als je veranderingen in de routine van de kat opmerkt en volg diens adviezen bij het toedienen van medicijnen en de veranderingen in het dieet. Preventie is altijd eenvoudiger en goedkoper dan een behandeling, regelmatige check -ups zijn nuttig om ouderdomskwalen vroeg te onderkennen en een dieetverandering kan de aftakeling helpen tegenhouden.

Hoe geef ik de kat een pil.

Katten houden niet. van pillen.  Ook zal de kat zelden medicijnen eten die in het voer verstopt zitten. De  enige manier om er zeker van te zijn  dat hij zijn pil binnenkrijgt is hem rechtstreeks in de bek te geven. Snelheid en zelfvertrouwen zijn daarbij belangrijk. Meestal is extra hulp gewenst, de een houdt de kat vast en de ander geeft de pil.

1

Terwijl iemand anders de kat vasthoudt, gebruik je een hand om zijn kop vast en omhoog te houden. Daardoor ontspannen de kaakspieren enigszins. Gebruik je andere hand om de benedenkaak voorzichtig naar beneden te duwen. Druk je vinger op de huid in de ruimte tussen de kaken.

2

Je wijsvinger en duim houden de kaak enige seconden open en met d ekop omhoog kun je de pil over de tong rechtstreeks achter de keel laten vallen

3

Houdt de bek nu dicht en spuit met een klein spuitje met water tussen de zijtanden en de huid een klein beetje water in. De kat zal nu de pil direct doorslikken.