Turkse Angora

  
Ontstaan circa in:1900
Gewicht:2,5 – 5,5 kg
Kleur:Room, bruin, lila, fawn, wit
HuidMiddellang haar
Aard:Energiek en extrovert.

De Turkse Angora’s kwamen voor het eerst is Frankrijk en Engeland in de 17e eeuw, maar pas begin jaren 80 beschreven de fokkers de verschillen tussen dit ras en de langharigen uit Perzië en Rusland. Aan het begin van de 20e eeuw was het ras vanwege kruisingen met langharigen buiten Turkije praktisch uitgestorven. Men zegt dat het ras gered is door een fokprogramma van de dierentuin in Ankara, maar dat kan een geromantiseerd verhaal zijn.

Het is zeker dat fokkers in Zweden, Engeland en de VS na de 2e wereldoorlog Angora’s hebben geïmporteerd vanuit Turkije, waar het ras nu beschermd is en met succes een fokprogramma hebben opgesteld.

Dit elegante en atletische ras, met fijne botten en een zijdeachtige vacht, past bij bij de mode aan het eind van de 20e eeuw. Hij is klein tot middelgroot en heeft een gespierd lijf met een enkele vacht, die bij elke beweging glanst.

De Turkse Angora kan alle kleuren hebben, behalve de oosterse. Hij is levendig, fokkers noemen hem slim en snel.

De matige lange vacht van de Turkse Angora is wellicht te danken aan een mutatie van eeuwen geleden in een geïsoleerde populatie huiskatten in Centraal-Azië.