Tonkinees

  
Ontstaan circa in:1960
Gewicht:2,5 – 5,5 kg
Kleur:Mink – in bruin, blauw en lila, pointed – licht vachtpatroon met duidelijk afstekende points, sepia – donker vachtpatroon met lichtelijk points.
HuidKortharig, fijn, glad, glanzend, voelt zacht aan.
Aard:Sociaal en intelligent.

De eerste beschreven Tonkinees  was Wong Mau, de moeder van het Burmese ras, die geïmporteerd werd uit Rangoon. Haar natuurlijk kruisings-kenmerken werden er bij haar nakomelingen echter uitgefokt en pas na 1950 begon men deze vermenging met behulp van gecontroleerde fokprogramma’s opnieuw op te zetten.

Dat begon in Canada  en het ras werd als eerste erkend door de Canadian Cat Association.

Tegenwoordig wordt het door alle grote stamboekorganisaties erkend, hoewel de erkenning van keuren nog varieert. Zo accepteren de Britten alle kleuren die reeds in de Burmees aanwezig zijn. Er zijn twee pogingen gedaan een langhaar in dit patroon te fokken, de Silkanees en de Himbur, maar zij werden niet zo populair als de Tonkinees.

Ten onrechte wordt de Tonkinees nogal eens een hybride ras genoemd, hoewel dit niet waar is. De bekende geneticus, Roy Robinson, heeft gezegd dat de Tonkinees duidelijk geen hybride is, omdat hybride het resultaat is van een kruising tussen twee verschillende soorten. Hij was van mening dat de Tonkinees zich heeft ontwikkeld uit kruisingen tussen twee bestaande rassen, mogelijk gemaakt door een “speling der natuur” in de genetica van de vachtkleur

Omdat de moderne Tonkinees een soort “reconstructie” is van Wong Mau, zijn alleen eerste generaties Tonkinezen kruisingen.

Hij heeft ook een aantrekkelijke en aparte oogkleur die wel Aqua genoemd wordt. Met zijn aardige voorkomen en vriendelijk karakter is het geen wonder dat de Tonkinees toch al een van de populairste rassen is.