Siamees

  
Ontstaan:voor 1700
Gewicht:2,5 – 5,5 kg
Kleur:Bluepoint, chocolatepoint, creampoint, lilacpoint, redpoint, sealpoint, tabbypoint, tortiepoint.
HuidKortharig, fijn, glad, weinig ondervacht, glanzend, voelt zacht aan.
Aard:Energiek en ondernemend.

De oorsprong van de Siamees ligt in het Verre Oosten. Waar de eerste Siamezen precies vandaan kwamen is niet meer te achterhalen. In Thailand, het vroegere Siam, kwamen deze dieren al in de 14e eeuw voor.

Aan het eind van de 19e eeuw werden ze opgemerkt door een aantal Britten die Thailand aandeden. De Britten kenden tot dan toe alleen de gewone boerenkatten en de Angorakatten, die destijds erg in trek waren, en ze hadden nog nooit een kat gezien met de slanke bouw, bijzondere aftekeningen en zachte, korte vacht als de katten in Thailand.

Ze namen een aantal Siamezen mee naar huis, waar hun vrouwen zich over de dieren ontfermden. Deze deden er alles aan om de katten zich zo veel mogelijk thuis te laten voelen. De meesten werden in verwarmde kassen gehouden, samen met tropische planten die hun echtgenoten op eerdere zeereizen met zich hadden meegenomen.

De eerste importen uit Thailand waren sealpoints, maar later bleken deze katten ook spontaan kittens in andere kleuren voort te brengen zoals bluepoint, chocolatepoint en lilacpoint. Deze vier kleuren, allemaal effen, zijn dan ook de zogenaamde ‘klassieke’ Siamezenkleuren, en alle kleuren die daarna het levenslicht zagen, zijn afkomstig door inkruisingen van andere rassen.

Daarom erkent men in de Verenigde Staten niet Siamezen in andere kleuren dan de klassieke kleuren. Daar vormen tabby- en tortiepoints en bijvoorbeeld red, cream- en cinnamonpoints een apart ras onder de naam ‘Colorpoint Shorthair’. Deze niet-klassieke kleuren zijn ontstaan in Groot-Brittannië. In de jaren ’50 en ’60 ging men Siamezen fokken in andere kleuren, hiervoor zijn onder meer Blauwe Russen en Britse-Korthaarkatten gebruikt.

Wie een Siamees wil aanschaffen. zal moeten weten dat deze katten een uitgesproken karakter hebben en in huis altijd duidelijk aanwezig zijn. Deze kat wordt niet voor niets ‘de hond onder de katten’ genoemd. Siamezen staan bekend om hun spraakzame natuur en kunnen urenlange conversaties houden met u, maar ook met zichzelf. Of ze nu honger hebben, aandacht willen of het ergens niet mee eens zijn, ze laten het u met hun luide en rauwe stemgeluid weten. Krolse poezen van dit ras zijn op dit punt berucht. Hun stem is huizen verderop nog duidelijk te horen.

Siamezen zijn buitengewoon sociaal ingesteld en als ze niet voldoende aandacht ontvangen, zullen ze die zeker opeisen. Omdat het zulke gezelligheidsdieren zijn, kunt u ze niet lang alleen laten. Als u veel van huis bent, doet u er goed aan meerdere katten te houden of zelfs te besluiten geen Siamees in huis te nemen.

Siamezen gaan erg goed om met soortgenoten en kunnen het opvallend goed vinden met honden. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze worden graag geaaid en geknuffeld en kunnen urenlang bij u op schoot doorbrengen.

Siamezen zijn speelse katten en allerlei speeltjes in de vorm van balletjes, propjes papier of muizen van konijnenbont vallen goed in de smaak. De meeste Siamezen leren al vrij snel propjes of balletjes te apporteren en ook het wandelen aan een tuigje vormt meestal geen probleem.

Het mag duidelijk zijn dat u met een Siamees niet zomaar een kat in huis haalt, maar een uitgesproken persoonlijkheid. Siamezen geven de aandacht en liefde die ze ontvangen dubbel en dwars terug.

Ook mensen die weinig verstand van kattenrassen hebben, zullen de Siamees met zijn typische vachtkleur, mysterieuze blauwe ogen en lenige, slanke lichaam kunnen herkennen. De Siamees is al sinds jaar en dag een populaire raskat en toch is een Siamees niet voor iedereen een goede keuze.

Siamezen hebben een extrovert karakter en niet iedereen kan samenleven met een kat die zo veel noten op zijn zang heeft. Wanneer u echter op zoek bent naar een raskat met een levendig en erg aanhankelijk karakter die weinig vachtverzorging nodig heeft, kan dit ras voor u heel geschikt zijn.