Schotse vouwoorkat

Scottish Fold

  
Ontstaan circa in:1983
Gewicht:2,4 -6 kg
Kleur:Alle kleuren, behalve chocolate, lilac, Siamees patroon.
HuidKortharig, dicht, pluizig, ondervacht, glanzend, voelt zacht aan.
Aard:Rustig en zelfverzekerd.

In 1960 werd in Schotland de eerste kat gevonden met een anders gevormde oorschelp. Het gevouwen oor is een mutatie van de natuur. Deze vererft bij paring met een Brits Korthaar niet dominant. (De Scottish Fold of Schotse Vouwoorkat voldoet bijna geheel aan deze standaard.)

Om er een fokzuivere Scottish Fold ‘uit te mendelen’, bleek dan ook allesbehalve eenvoudig. Vóór alles moesten de eerste fokkers van de Scottish Fold zich weren tegen geruchten als zou de mutatie van het gevouwen oor gepaard gaan met inwendige lichamelijke afwijkingen.

In 1970/71 verlieten de eerste Scotties hun vaderland. De kater Scintilla Tommilop kwam naar Munchen. Zijn foto verscheen in verscheidene kranten en prompt werd er een Beierse variant van de Scottish Fold ontdekt: de in de binnenstad van Dachau bekende zwerver Ohrwaschl-Sepp. Na enkele maanden overleed Tommilop. Ohrwaschl-Sepp werd niet meer gesignaleerd. De fokpogingen met twee achtergebleven kinderen van Tommilop liepen op niets uit.

Pas in de Verenigde Staten ontwikkelde zich in de late jaren zeventig een fokstam die voor de fokzuiverheid van de uitgesproken vriendelijke, aparte Scotties borg stond.

Over dit ras, evenals over de Manx, de Sfinx enz., is men het niet eens. Aan de ene kant is er de zucht tot experimenteren, aan de andere kant de terechte eis dat het fokken met dieren die abnormale kenmerken vertonen, bij voorbaat verboden moet worden.

Het lichaam van de Scottish Fold is van gemiddelde grootte. Alles aan hem is lichtelijk rond. De kop staat op een plompe, brede nek. Dikke katerwangen en geprononceerde snorhaarkussentjes zijn gewenst. Bij de korte neus is een lichte stop toegestaan. De grote, ronde ogen moeten een zachte, lieve uitdrukking hebben.

De kleur van de iris moet harmoniëren met de lichaamskleur. De vacht moet liefst kort, dicht en stevig zijn en in een van de bij de Brits Korthaar erkende kleuren.

De staart moet halflang tot lang zijn, in goede verhouding tot het lichaam staan en uitlopen in een punt. Het hoofdkenmerk van een Scottie is natuurlijk zijn kleine oortjes. Als een vissersmuts zijn ze naarvoren en beneden gevouwen, waardoor men de indruk krijgt dat de kat een bijna kogelronde kop heeft.

De Scottish Fold is een vriendelijke kat met een gelijkmatig humeur. Exemplaren van dit ras zijn overwegend rustig, al kunnen ze een spelletje op zijn tijd zeker waarderen.

Ze gaan goed om met andere katten en ook de omgang met honden geeft zelden problemen, op voorwaarde dat ze als jonge kittens al op een positieve manier met honden hebben kennisgemaakt.

Scottish Folds zijn niet snel uit hun doen ook in drukke gezinnen voelen ze zich prima op hun gemak. Scottish Folds zijn uitstekende speelmaatjes voor kinderen.

Als een Scottish Fold al te ruw behandeld wordt, zal hij in eerste instantie de situatie proberen te ontvluchten. Zijn nagels gebruikt hij slechts in uiterste noodgevallen.

Scottish Folds zijn verre van luidruchtig, ze gebruiken hun zachte stem niet veel. Hoewel ze graag aangehaald en geknuffeld worden, dringen ze zich niet tot vervelens toe aan u op. Ze stellen gezelschap erg op prijs, maar de meeste

Scottish Folds kunnen heel goed een dagje alleen blijven zonder dat ze hier problemen mee hebben. Voor mensen die een rustige kat zoeken en het grappige uiterlijk van deze Schot kunnen waarderen, is dit een prima huisgenoot.