Savannah

 

 

  
Ontstaan in:1966
Gewicht:7 -11 kg
Kleur:

zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart smoke

HuidKort tot gemiddeld langhaar
Aard:Sociaal en vriendelijk

De Savannah is een grote slanke, elegante kat met opvallende grote zwarte spots op een gouden of oranje vacht. Hij is aanhankelijk en extravert, met een bijzonder lange nek, poten en oren met een korte driekwart lange staart.

Een Savannah-kat is een kruising tussen een gedomesticeerde kat en de Serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. De ongebruikelijke kruising werd populair onder fokkers aan het einde van de jaren 90 en in 2001 erkende TICA de soort als apart kattenras. In mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed oftewel de soort mag meedoen voor punten aan de door TICA georganiseerde shows.

Judee Frank, een Amerikaanse fokker van Bengaalse katten kruiste een mannelijke serval met een Siamees om op 7 april 1986 de eerste Savannah-kat (Savannah genaamd) ter wereld te laten komen. Franks Savannah trok de aandacht van Patrick Kelley, die een van de kittens van de Savannah kocht in 1989. Kelley was een van de eerste enthousiastelingen die naar een nieuwe gedomesticeerde soort (gebaseerd op een serval/gedomesticeerde kat kruising) toewerkte. Hij benaderde vele servalfokkers om mee te helpen met het ontwikkelen van deze nieuwe soort. Uiteindelijk verkreeg hij hulp van fokster Joyce Sroufe die met hem de stappen nam om het ras erkend te krijgen.

In 1996 schreven Kelley en Sroufe samen de originele versie van de standaard voor het Savannah Ras en presenteerden deze aan het bestuur van TICA. 5 jaar later accepteerde het bestuur de soort tot een geregistreerde soort.  De Savannah-kat is een van de ‘design’ kattensoorten en werd door verschillende bedrijven onder verschillende merknamen zoals Ashera verkocht.

Het lange en slanke uiterlijk van de Savannah-kat geeft de indruk dat het dier groter is dan ze zijn. Grootte is erg afhankelijk van de generatie en geslacht. Mannelijke F1 katten (F1 (of Filial 1) zijn katten van de eerste generatie) zijn normaliter het grootst. F1 en F2 katten zijn groter dan volgende generaties omdat bij hen de genetische invloed van de Afrikaanse serval als voorouder veel groter is dan bij latere generaties. Mannelijke Savannahs lijken groter te zijn dan de vrouwtjes. De eerste generaties kunnen 9 kilo of meer wegen en F2 en F3 gecastreerde katten kunnen het meest wegen, maar dit zijn uitzonderingen. Latere generaties wegen meestal tussen de 3 en 13 kilo. Omdat verschillende factoren de genen beïnvloeden kunnen Savannah-katten verschillen van grootte en gewicht, zelfs in één nest.

De vacht van een Savannah hangt af van de gedomesticeerde kat die gebruikt is voor de kruisfok. Eerdere generaties hebben een soort zwarte stippen op een lichtere vacht. Veel fokkers werkten vroeger aan gestipte soorten met een ‘wild’ uiterlijk zoals de Bengaal en de Egyptische Mau, om deze kenmerken te behouden in latere generaties. De TICA fokstandaard beschrijven een bruingestipte streeppatroon (koud naar warmbruin, getint of goud met zwarte of donkerbruine stippen) en een zwarte smoke (zwartgestipt zilver met zwarte puntjes).  Daarnaast, de Savannahs kunnen ook andere kleurenvariaties hebben zoals de klassieke of marmerkleurige patronen, sneeuwkleurige, blauwachtige of andere verdunde kleuren afgeleid van vachten van gedomesticeerde katten. 

De meeste fokkers proberen deze non-standaard kleuren uit te bannen van de genen door de verkoop van Savannahs met non-standaard kleuren als huisdieren, alhoewel, sommige Savannahfokkers zijn geïnteresseerd in deze kleuren door hen als nieuwe kenmerk of subsoort. Savannahs worden vaak vergeleken met honden qua loyaliteit. Zo zullen zij hun eigenaars volgen, in en rond het huis, en kunnen ze ook worden getraind om aan de leiband te lopen.

Sommige Savannahs worden beschreven als zeer sociaal en vriendelijk, met nieuwe mensen, andere katten of honden, terwijl andere Savannahs wegrennen, verbergen, sissen en grommen bij het zien van een vreemde. Blootstelling aan andere mensen en huisdieren is waarschijnlijk de belangrijkste factor wat betreft socialiseren als Savannah kittens opgroeien.

Een vaak opgemerkte eigenschap van de Savannah is haar springvermogen. Ze staan bekend om te springen op deuren, koelkasten en hoge kasten. Sommige Savannahs kunnen ongeveer 2,5 meter hoog  springen vanuit een staande positie. Savannahs zijn erg nieuwsgierig en staan erom bekend dat ze hierdoor in de problemen kunnen komen. Zo leren ze vaak hoe ze deuren en kasten moeten openen. Bij de aanschaf van een Savannah zullen dus waarschijnlijk speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat de kat in de problemen komt.

Veel Savannah-katten hebben geen watervrees en zullen hiermee spelen of zichzelf zelfs onderdompelen in water. Sommige eigenaren douchen zelfs met hun Savannahs. Een waterbak aan een Savannah geven kan ook als uitdaging gezien worden; sommige Savannahs zullen onmiddellijk beginnen te badderen met hun voorpoten totdat het bad leeg is.

Een andere eigenaardigheid die Savannahs hebben is dat ze de basis van hun staart laten kwispelen tijdens een groetritueel. Dit moet men niet verwarren met het kwispelen van de staart met rechtopstaande haren over de volledige lengte van de staart als het dier angstig is. Savannahs zullen ook vaak kwispelen met hun staart in spanning of plezier.

Qua geluiden zullen Savannahs ofwel tjilpen als hun Serval vaders, ofwel miauwen als hun gedomesticeerde moeders, ofwel tjilpen en miauwen. Soms produceren ze geluiden die een combinatie van de twee zijn. Getjilp wordt vaker waargenomen in eerdere generaties. Savannahs kunnen ook ‘sissen’ (een serval-achtige ruis die heel anders klinkt dan het gesis van een gedomesticeerde kat, het klinkt meer als een zeer luide slang). Het kan alarmerend zijn voor mensen die niet op de hoogte zijn dat de Savannah een dergelijk geluid kan maken.

Omdat de Savannah een kruising is met een wilde kat hetgeen vanuit ethisch oogpunt voor het welzijn van het dier als ongewenst wordt gezien en ook vanuit het oogpunt van het misbruiken van wilde katten voor de fok van hybrides is het in een aantal staten in de Verenigde Staten verboden om Savannahs te houden. Ook is het verboden de kat in Australië te importeren.

Mogelijke prijzen van de Savannah kittens welke ongeveer zijn en helemaal afhangen van de kat en de fokker.

F1 en F2 +/-  € 6000,-

F3 en F4 +/-  € 3000,-

F5 en F6 +/-  € 1400,-

 

Foto’s medemogelijk gemaakt door cattery Cannelle Savannahs
Bezoek de website eens Cannelle Savannahs

Zindelijk

De Savannah  is een wilde kat en die kunnen niet gemakkelijk zindelijk gemaakt worden. Ze markeren hun territorium met urine, dus ook de bank en de tafel zullen regelmatig een laagje krijgen. Dit is niet goed voor de gezondheid van mens en dier.

Kittens van zindelijke moeders worden meestal wel snel zindelijk.