Perzisch colorpoint

Perzisch Langhaar

Perzisch Colorpoint
  
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:Colorpoint5,5 -10 kg
Langhaar 3,5 – 7 kg
Kleur:Zie tekst
HuidLangharig, dik, wollig, dichte ondervacht, glanzend, voelt zacht aan.
Aard:Colorpoint: Rustig en vriendelijk.
Langhaar: Belangstellend toeschouwer

Kleur Colorpoint: Licht beige met bruin, sneeuwwit met blauw, ivoor met chacolade kleur, ivoorkleur met lichtroze.
Kleur Langhaar: Wit, blauw, créme, lilac, rood, chocolate, schildpad (tortie), schildpad met wit, smoke, tabby, golden, shaded silver.

De Pers (colorpoint en langhaar) stamt naar alle waarschijnlijkheid af van de Angorakatten uit Turkije die zeevaarders en kooplieden van hun verre reizen naar Turkije en Iran met zich mee naar huis namen.

Deze halflangharige katten, die wij nu kennen als Turkse Angora’s, waren jarenlang de lievelingen van de adellijke stand in Europa, ook aan het Franse hof werden ze met alle egards behandeld. Daarom werden deze katten soms ook wel ‘Franse katten’ genoemd. Aan het einde van de 19e eeuw begonnen Engelse kattenliefhebbers de elegante Angora’s te kruisen met andere rassen, waardoor katten ontstonden van een zwaarder type en met een dikkere langere vacht. Het waren deze katten die uitgroeiden tot ’s werelds populairste raskat, de Pers.

Perzen behoren tot de kattenrassen met het rustigste temperament. Het karakter van de Pers wordt vaak omschreven als enigszins flegmatiek en zeer bescheiden.

Perzisch Langhaar

Urenlang kunnen ze zich op hun favoriete plaats in huis ophouden zonder zich te storen aan gebeurtenissen in hun omgeving, waarbij ze zich blijkbaar terdege bewust lijken van hun luxueuze en aristocratische verschijning die bij zo veel mensen bewondering oogst, Perzen houden ervan om geknuffeld en geaaid te worden en laten zich graag vertroetelen.

Katten van dit ras zijn normaal gesproken vriendelijk en goedmoedig; ze slaan zelden hun nagels uit. Ruzie maken ligt niet in de aard van deze vreedzame katten. Mede daarom kunnen ze het zowel met andere katten als met honden opvallend goed vinden.

Omdat ze bijna onverstoorbaar zijn en over een grote stressbestendigheid beschikken, kunnen Perzen het meestal goed met kinderen vinden. Ze zijn niet snel onder de indruk in een chaotisch huishouden, maar wanneer het ze te druk wordt. zullen ze zich op een rustig plekje terugtrekken, als u ze daar tenminste de kans voor biedt.

Ondanks hun rustige natuur zullen Perzen geïnteresseerd blijven in spelen, maar anders dan andere kattenrassen zult u ze hiervoor altijd moeten uitnodigen, aangezien ze meestal niet uit zichzelf aan het spelen en rennen slaan. Voor de kittens geldt dit niet, die zijn speels en onvermoeibaar als elke andere kitten.

De meeste Perzen hebben een zeer bescheiden stem en laten die niet veel horen. Ze kunnen, vergeleken met veel andere rassen, redelijk goed tegen alleen zijn, al stellen ze gezelschap van een andere kat wel op prijs.

De meeste Perzen voelen zich binnenshuis prima en hebben weinig zin om naar buiten te gaan, maar dit verschilt per kat en hangt er ook van af of het dier op jonge leeftijd gewent is aan het buiten zijn. Een zeer belangrijk onderdeel van het houden van een Pers is de vachtverzorging, maar ook de ogen hebben behoorlijk veel aandacht nodig. De vacht is weelderig, zeer dik en bestaat uit lange, zachte haren, die gemakkelijk klitten.

Wanneer u de vacht een aantal dagen niet verzorgt, kunnen er al snel klitten ontstaan die u niet kunt uitkammen zonder de kat te bezeren. Of u uw Pers nu als huisdier houdt of hem regelmatig op shows uitbrengt, de vachtverzorging is geen karweitje dat u tussen de bedrijven door kunt doen en u mag het zeker niet een week of langer uitstellen.

Gelukkig vinden de meeste Perzen de dagelijkse vachtverzorging best gezellig, maar er zijn ook Perzen die er een grondige hekel aan hebben.