Oosters korthaar

  
Ontstaan in: Jaren ’50
Gewicht:4 -6,5 kg
Kleur:Alle kleuren
HuidKort haar
Aard:Erg actief, extravert, fier en gevoelig

.

De Oosterse Korthaar is het resultaat van kruisingen van Siamezen met gewone rasloze huiskatten en andere rassen. Rond 1950 ontstond bij verschillende met name Engelse fokkers de wens een Siamees te fokken zonder de voor de Siamees zo typerende points.

Voor dit doel werden onder meer gewone huiskatten, maar ook katten van andere rassen, zoals Abessijnen, met Siamezen gekruist. De allereerste Oosterse-Korthaarkatten waren Havana’s, maar later zijn er ontelbaar veel kleuren bijgekomen. Hoewel het ras nog niet zo lang geleden is ontstaan, zijn er wereldwijd veel liefhebbers en fokkers die het ras een warm hart toedragen.

In grote lijnen is het karakter van de Oosterse-Korthaarkat vergelijkbaar met het karakter van de Siamees. Sommige mensen zeggen dat de Oosterse Korthaar wat minder luidruchtig is, maar dit is niet altijd zo. Evenals Siamezen kunnen Oosterse Kortharen in de regel prima opschieten met andere katten, maar ook samen met honden vormen ze goede combinaties.

Met kinderen gaan ze erg goed om. Oosterse-Korthaarkatten zijn sociaal ingesteld, dus als u veel van huis bent, doet u er goed aan meerdere katten samen te houden, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden. U kunt een Oosterse Korthaar namelijk niets ergers aandoen dan hem hele dagen alleen in huis of in een buitenren te zetten, hij kan dan langzaam wegkwijnen, maar het ligt meer voor de hand dat dergelijke eenzame dieren hun protest uiten door middel van het slopen van uw huisraad en door onzindelijk gedrag.

Oosterse-Korthaarkatten zijn aanhankelijk en worden graag geaaid en geknuffeld, ze zullen opdringerig worden als u ze niet voldoende aandacht geeft.

Ze zijn erg speels en blijven dit tot op hoge leeftijd. Balletjes, papiertjes, muisjes van konijnenbont, het zijn allemaal geschikte speeltjes. Omdat het zeer intelligente katten zijn, die ook nog eens sociaal zijn ingesteld, kunt u ze relatief snel allerlei kunstjes aanleren.

Het apporteren van propjes papier zullen de meeste een leuk spelletje vinden, maar ook het lopen aan een tuigje kunt u een Oosterse-Korthaar relatief snel aanleren. Bij het spelen mag het er best wel eens een beetje ruw aan toe gaan, want de meeste Oosterse-Korthaarkatten kunnen een stootje hebben en vinden wild spelen best leuk.

Oosterse-Korthaarkatten staan graag in het middelpunt van de belangstelling en zullen uw visite meestal grondig inspecteren en geaaid willen worden. Oosterse-Korthaarkatten zijn erg nieuwsgierig en er ontgaat ze maar weinig.

De combinatie nieuwsgierigheid en intelligentie zorgt soms nog wel eens voor problemen, aangezien ze binnen een mum van tijd hebben uitgevonden hoe een bepaalde deur opengaat, bovendien zullen kranen en keukenkastjes voor de actieve exemplaren weinig geheimen hebben.

Oosterse-Korthaarkatten zijn ideale katten voor mensen die een extraverte, aanhankelijke en speelse kat kunnen waarderen en gecharmeerd zijn van het elegante en slanke uiterlijk. De liefde die ze van u ontvangen, kunt u dubbel en dwars terug verwachten.

De Oosterse Korthaar heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. De glanzende, zachte en fijne vacht wordt niet snel vuil en het is meestal voldoende de vacht eens per week met een zachte borstel door te borstelen. In de ruiperiode kunt u met een vochtige zeem voorzichtig de dode en losse haren uit de vacht verwijderen.

Als u uw Oosterse-Korthaar op een tentoonstelling wilt uitbrengen, kan het soms nodig zijn hem te wassen. Doe dit dan altijd met een voor katten bestemde shampoo, een paar dagen voor de tentoonstellingsdag, aangezien de vacht tijd nodig heeft om zich te herstellen. Knip de scherpe nagelpunten regelmatig af met een goede nageltang en houd de oren schoon met een speciale oorcleaner die u bij de dierenarts, in dierenspeciaalzaken en op kattenshows kunt aanschaffen.