Ocicat

  
Ontstaan circa in:1964
Gewicht:2,5 – 6,5 kg
Kleur:Black spotted (tawny), blue spotted, chocolate spotted, lilac spotted, cinnamon spotted en fawn spotted met en zonder zilver
HuidKort, glad, dicht, zacht en glanzend.
Aard:Sociaal en snel reagerend.

De Ocicat is een Amerikaans ras dat qua uiterlijk veel overeenkomsten met de Egyptische Mau vertoont. Het meest in het oog springende verschil tussen beide rassen is de vorm van de kop. De Ocicat is een vriendelijk en actief, maar ook vrij zeldzaam kattenras dat buiten de Verenigde Staten nog maar weinig bekendheid geniet.

De naam Ocicat is afgeleid van de Ocelot, een ZuidAmerikaanse wilde kat die bekend staat om zijn opvallende vlekkenpatroon De Ocicat is een aantrekkelijk Amerikaans ras dat rond 1964 is ontstaan uit een min of meer toevallige kruising van een chocolatepoint Siamese kater en een poes uit Siamese en Abessijnse ouderdieren.

Een van de kittens uit dit nest vertoonde een bijzonder mooi vlekkenpatroon. De grondlegster van het ras, Mevrouw Virginia Daly uit Michigan, heeft in samenwerking met anderen dit vlekkenpatroon weten vast te leggen. Om de zilverfactor in het ras te introduceren, heeft men later ook enkele American Shorthairs in het fokprogramma opgenomen. In 1987 werd de Ocicat door verschillende Amerikaanse kattenverenigingen erkend.

In Amerika wordt de Ocicat regelmatig op kattententoonstellingen uitgebracht. maar in Europa is het ras slechts zeer sporadisch te zien.

Ocicats hebben een open, spontaan karakter. Ze zijn actief, speels, intelligent en hebben veel behoefte aan gezelschap en aandacht. Ze kunnen er maar moeilijk tegen om geregeld hele dagen alleen te zijn. Met andere katten gaan ze doorgaans erg goed om en wanneer ze als kitten goede ervaringen met honden hebben opgedaan, zal ook de omgang met honden vrijwel nooit op problemen stuiten.

De vacht van de Ocicat is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat eens per week te borstelen met een varkensharen borstel.

Om de glans van de vacht te benadrukken, kunt u de vacht na een borstelbeurt met een zeemleren lap nawrijven. Met een nageltang knipt u de scherpe nagelpunten, indien nodig.

De Ocicat is een vrij grote en gespierde, maar toch elegante kat waarvan de lichaamsbouw noch oosters, noch gedrongen mag zijn. Het volwassen lichaamsgewicht ligt ongeveer tussen de vijf en zeven kilo.

De poten zijn lang en de voeten zijn middelgroot en ovaal. De staart is lang in verhouding tot het lichaam en loopt in een punt toe. De kop van de ocicat is gematigd wigvormig.

De oosters aandoende ogen van deze kat zijn groot en amandelvormig, ze staan vrij ver uit elkaar. De oren zijn breed aan de basis en de buitenkant van de oren vormt een vloeiende lijn met het profiel van de wangen. De glanzende en glad aanliggende vacht is tamelijk kort en voelt zacht aan. Het opvallendste aan de vacht is het typische vlekkenpatroon.