Noorse boskat

  
Ontstaan circa in:1930
Gewicht:3 – 9 kg
Kleur:Zwart, wit, geel-bruin, bruin, rood-bruin
HuidLang haar
Aard:Gereserveerd en beheerst

De Noorse Boskat heeft een gemakkelijk tolerant en sociaal karakter. Het is een rustige, evenwichtige kat die echter vrij actief is. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de kat geen wilde buitenkat.

Al sinds eeuwen zijn veel van zijn voorvaderen een geliefd huisdier van de boeren in Noorwegen geweest. Er zijn veel Noorse Boskatten die een gelukkig leven leiden als binnenkat, al is het natuurlijk voor elke kat heerlijk als hij zich in een flinke buitenren mag uitleven.

Maar als deze katten van jongs af aan binnen blijven, missen ze de vrije loop echt niet, omdat ze gewoonweg niet beter weten. Dat wil echter niet zeggen dat de Noorse Boskat een gezapig dier is, hij is actief en speels en u moet de kat ook de gelegenheid geven zijn energie kwijt te raken. Noorse Boskatten kunnen ontzettend goed klimmen en demonstreren dit graag, daarom is een goede krab- en klimpaal binnenshuis een eerste vereiste.

Ook speelgoed zoals bontmuisjes, balletjes en andere soorten katten-speelgoed worden door deze natuurkatten met enthousiasme ontvangen. 

Ten opzichte van mensen en kinderen stellen deze intelligente katten zich heel vriendelijk op en ze worden graag aangehaald en geknuffeld, al zijn ze wat minder meegaand dan sommige andere halflangharige rassen en zullen ze het ook duidelijk laten merken als ze een bepaalde behandeling niet op prijs stellen. Verder hebben veel Noorse Boskatten de neiging om zich aan één persoon in het bijzonder te hechten.

Hoewel ze graag aandacht krijgen, zijn ze doorgaans niet luidruchtig en zullen ze zich niet tot vervelens toe aan u opdringen. De omgang met honden geeft zelden problemen. Er zijn genoeg voorbeelden van levenslange vriendschappen tussen honden en Noorse Boskatten. Noorse Boskatten hebben een sterk territoriumgevoel, dus zullen katers het onderling gewoonlijk niet zo goed samen kunnen vinden. De omgang tussen gecastreerde katers geeft overigens zelden problemen.

Vrouwelijke dieren, of deze nu wel of niet gecastreerd zijn, gaan vaak wel goed met elkaar om, zolang ze per kat maar voldoende ruimte ter beschikking hebben dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Siamezen, die het erg gezellig vinden om tegen elkaar aan te slapen.

Boven alles is de Noorse Boskat nieuwsgierig, hij wil graag weten wat er om hem heen gebeurt en alles wat het huis binnenkomt, of dat nu een tas met boodschappen is of een bezoeker, wordt grondig geïnspecteerd en gekeurd.

Omdat de waterafstotende, isolerende vacht van de Noorse Boskat erg goed is aangepast aan een regenachtig en guur klimaat, kunnen ze probleemloos in zomer en winter in een buitenren gehouden worden, mits ze voldoende aandacht krijgen. Over het algemeen blijven Noorse Boskatten tot op hoge leeftijd speels.

De voor het ras zo typische vettige en waterafstotende vacht maakt intensief onderhoud niet nodig. Noorse Boskatten hebben evenals de andere halflangharige natuurrassen maar weinig vachtverzorging nodig. Buiten de ruiperiode kunt u de vacht met een grove kam of borstel zo nu en dan fatsoeneren, waarbij u erop moet letten dat u niet te veel onderhaar uit de vacht trekt.

Gebruik een borstel van echt haar en nooit synthetische borstels, omdat deze statisch geladen kunnen zijn. In de lente en vroege zomer maakt de Noorse Boskat een betrekkelijk korte, hevige rui door en krijgt bij het uiterlijk van een kortharige kat met een volbehaarde pluimstaart.

De losgekomen haren kunt u dan overal in uw huis vinden, maar het dode onderhaar blijft ook in de stuggere bovenvacht achter en kan daar moeilijk te verwijderen klitten veroorzaken. Daarnaast slikt de kat ze in tijdens het dagelijks toilet maken. Het is dan ook geen overbodige luxe om de vacht van deze katten in het voorjaar dagelijks uit te borstelen en te kammen.